Илияна Йотова и Дуня Миятович
Илияна Йотова и Дуня Миятович / пресцентър, Президенството
Загубата на воювани с десетилетия човешки права бе основна тема на разговора на „Дондуков“ 2 между вицепрезидента Илияна Йотова и комисаря по правата на човека към Съвета на Европа Дуня Миятович. Това съобщиха от пресслужбата на държавния глава.  

„Наблюдавам парадокс – колкото повече структури за защита на правата на човека се създават, толкова повече сякаш са проблемите пред тях. Самите ние често се отказваме от правата си“, посочи Илияна Йотова. „Има много рязко връщане назад от общоприети демократични ценности“, заяви от своя страна Дуня Миятович.

Йотова: Държавата трябва да полага повече грижа за читалищата (СНИМКИ)

Двете изтъкнаха важната роля в дебата за защита на човешките права на политиците, международните организации, неправителствените организации, медиите.
 
Вицепрезидентът и комисарят по правата на човека говориха за причините, породили тази тенденция. Част от тях са свързани с икономическите проблеми и липсата на адекватен отговор от страна на правителствата на кризата през 2008-2009 г., дефицитът на изострена чувствителност у държавите към правата на най-уязвимите, честото използване на реторика, насочена срещу човешките права.

„Вместо работещи решения се даде възможност за избуяване на ксенофобска и популистка риторика и възход на радикални партии“, заяви вицепрезидентът. Подчертана беше повишената склонност към категоричното отхвърляне на различните. Илияна Йотова и Дуня Миятович бяха категорични, че европейските институции не са успели да създадат работеща политика за справяне с миграционната криза и това е една от основните причини за потъпкване на човешките права.

Интерпол издирва 8 души за насилие над жени
 
Във фокуса на разговора беше и темата за правата на жените и насилието върху тях. Изтъкнато бе, че след толкова голям прогрес в извоюването на повече права за жените днес все по-често се чуват реплики, че дамите трябва да си стоят у дома, да се отдадат на отглеждането на деца и домакинската работа. Общо бе мнението, че борбата за правата на жените не трябва да бъде само тяхна, а на всички представители на обществото. „Особено внимание трябва да се обърне на проблема с насилието върху жени, при това не само когато се случи непоправимото. Освен решителните мерки и безкомпромисните действия на институциите, преди всичко е необходима изострената чувствителност на обществото“, изтъкна Илияна Йотова.

Омбудсманът към жените, подложени на насилие: Аз мога да ви помогна
 
Вицепрезидентът Йотова и комисар Миятович обсъдиха и постмониторинговия диалог, на който е подложена България в Съвета на Европа. Илияна Йотова отново подчерта, че наблюдението трябва да бъде прекратено, защото е стар и неработещ механизъм. Вицепрезидентът изрази несъгласие във всеки следващ доклад да се прибавят нови критерии. Следващият доклад за България трябва да бъде разгледан в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа през юни 2020 г.
пресцентър, Президенството