/ ThinkStock/Getty Images
Организацията за полицейско сътрудничество Интерпол обяви днес за международно издирване осем души, извършили престъпления срещу жени, по случай Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени, предаде Франс прес.

Интерпол разчита да получи за издирваните информация от свидетели.

Става дума за осем души, по отношение на които вече е издадена червена бюлетина на Интерпол (червената бюлетина е молба за арест на издирвани хора, издавана от Интерпол по искане на страните членки на организацията).

Плакати „Тя го напусна и той я уби“ призовават за защита на жените във Франция

Осмината издирвани са от Русия, Дания, Норвегия, Украйна, Бразилия, Кипър и Съединените щати, като четирима са обвинени в убийството на съпругите си, трима - че са убили други жени, а един е обвинен в сексуално насилие.

Сред обявените за международно издирване са 37-годишният Нуран Мусаев, издирван в Русия за убийството на две жени, и 44-годишният Панайотис Недзати, обвинен в Кипър за отвличането, изнасилването и убийството на жена.

Организират мирно шествие срещу насилието над жени

Насилието срещу жени и момичета е едно най-широко разпространените нарушения на човешките права, заяви генералният секретар на Интерпол Юрген Щок.
Според ООН през 2017 г. по целия свят са убити 87 000 жени, като повече от половината са станали жертви на съпрузите си, интимните си партньори или свои роднини.
БТА