/ пресцентър, Министерски съвет
Започна участието на министър-председателя Бойко Борисов във възпоменателната церемония по повод 75 години от освобождаването на бившия концлагер Аушвиц-Биркенау.

Полша и Израел осъдиха антисемитизма

Според българския премиер всички ние трябва да помним отговорността, която носим, за да не допуснем подобни трагедии като Холокоста да се случат отново. Както славните, така и трагичните епизоди на миналото, ни задължават да бъдем пазители на историята на Холокоста и да не допускаме нейното изопачаване, нито омаловажаване на страданието на хората по време на Втората световна война, включително и в България.


Бойко Борисов: Никога не трябва да допускаме паметта за Холокоста да бъде изтрита

Премиерът Борисов е убеден, че българското общество и най-вече младото поколение са в правото си да се гордеят със спасяването на българските евреи. То е послание към съвременното общество за търпимост, доброжелателство и човеколюбие между хората с различен етнос, религия и култура. Защото спазването на човешките права и тяхното гарантиране е задължително условие за мир и напредък и не подлежи на политически компромис.

Борисов отива в Аушвиц, за да почете паметта на жертвите на Холокоста


Заедно с лидери от цял свят министър-председателят Бойко Борисов ще вземе участие във възпоменателното честване пред „Портата на смъртта“ в Аушвиц-Биркенау и ще почете паметта на жертвите пред монумента в бившия концлагер.

"Днес отбелязваме Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста. Дълбоко скърбим за милионите невинни жертви и тяхното страдание. Един от най-мрачните епизоди в човешката история – Втората световна война, ще се запомни и с героичното дело на българския народ, който спасява над 48 000 свои сънародници-евреи, като не ги предава на сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери. Трябва да се поучим от уроците на миналото и никога да не допускаме паметта за Холокоста да бъде изтрита или подменяна. Днес с държавни лидери от цял свят сме в бившия концлагер Аушвиц-Биркенау, където за пореден път ще отправим силно послание, че спазването на човешките права е задължително условие за мир и напредък и не подлежи на политически компромис", написа премиерът в официалната си страница във Фейсбук.