/ iStock/Getty Images
Президентите на Полша и Израел призоваха за по-големи усилия в глобален план за борба с антисемитизма. Днес светът отбелязва 75 години от освобождението на концлагера Аушвиц на фона на опасения, че антиеврейските предразсъдъци се възраждат, предаде Ройтерс.

"Днес чуваме гласове, които насаждат омраза - в интернет, на улицата и в центровете на политическата власт. Наш дълг е да се борим с антисемитизма, расизма и носталгията по фашизма, тези отвратителни злини, които заплашват да подронят устоите на нашите демокрации", каза израелският президент Реувен Ривлин на пресконференция близо до бившия лагер, който сега е музей.

Тръмп ще се срещне с Нетаняху, и с Бени Ганц, представя мирния си план за Близкия изток

Полският президент Анджей Дуда, който не отиде в израелския национален Мемориал на Холокоста в петък, защото не му беше позволено да произнесе реч, благодари на Ривлин за присъствието му днес в Аушвиц.

"Това присъствие е знак за възпоменание, това е видим знак за противопоставяне срещу нечовешкото отношение, омразата, срещу всички проявления на омраза, особено тази на расистка основа", заяви Дуда на същата пресконференция.

Световни лидери почетоха жертвите на Холокоста

На срещата Ривлин покани полския си колега да посети Израел, предаде ДПА и отбелязва, че това е опит да бъдат изгладени проблемите в двустранните отношения.

По-късно днес двамата президенти заедно с делегации от над 50 държави ще отбележат 75-ата годишнина от освобождението на лагера на смъртта Аушвиц-Биркенау.
БТА