/ ThinkStock/Getty Images
За разлика от България, в Австрия работодателят може да прекрати договора на работника, докато той е в болнични. Минималната работна заплата не е фиксирана и е различна в зависимост от сектора.

Трудовата експлоатация е модерното робство

Трудовият договор може да не е в писмена форма, а социалните асистенти се самоосигуряват, заяви пред Дарик Милена Панева - юридически съветник по трудови и правни въпроси към австрийските синдикати.

Тя предупреди също, че има работодатели, които злоупотребяват, като не предоставят договор или документът е само на немски език и клаузите за възнаграждение и осигуровки в него се оказват различни от договореното с работника.

Не вярвайте на оферти по огради и стълбове за работа в чужбина срещу бомбастични пари

Българите, на които им предстои да започнат работа в Австрия, както и тези, които вече работят там могат да ползват безплатни консултации по проект на австрийските синдикати. От там съветват консултациите да се направят по-рано, за да се избегнат евентуални злоупотреби с трудовите права. Между българското и австрийското трудово право има сериозни различия и е добре те да се познават, посочи юридическият съветник Милена Панева.

Много българи заминават на работа в Австрия, без да знаят немски език. Това обаче крие рискове за злоупотреба с трудовите им права от страна на работодателите, каза още Панева. По данни на официалната статистика в Австрия легално пребивават 24 300 българи.

Посредник иска пари за осигуряване на работа в чужбина? Сигурен знак за измама

През януари тази година те са с 3 хиляди повече от същия месец на миналата година. Най-много наши сънародници работят в сферата на ресторантьорството и като персонал в почистващи фирми.