/ Thinkstock/Getty Images
Не вярвайте на оферти по огради и стълбове за работа в чужбина срещу бомбастични пари
93941
Не вярвайте на оферти по огради и стълбове за работа в чужбина срещу бомбастични пари
  • Не вярвайте на оферти по огради и стълбове за работа в чужбина срещу бомбастични пари
Обяви за сезонна работа в чужбина, залепени на стена или публикувани в интернет, с предложение за бомбастична заплата, са сигурна измама, на която хората не трябва да се доверяват. Това съветва Юлиана Николова от Агенцията по заетостта във връзка с началото на сезонната заетост, заради която хиляди българи заминават в други държави от Европейския съюз или извън него.
 
От ведомството препоръчват на хората да търсят работа чрез лицензиран трудов посредник и да не се доверяват на устни обещания, включително на роднини или приятели.
 
От Министерството на външните работи също разпространиха препоръки към българските граждани и припомниха случаите на измамените берачи на боровинки в Швеция и на експлоатирани работници в Италия и Франция.
 
В началото на седмицата от Министерството на външните работи предупредиха кандидатите за сезонна работа, че могат да попаднат на недобронамерен посредник или работодател, които да ги измамят. От своя страна от Агенцията по заетостта съобщиха, че интересът към офертите за сезонна работа, които минават през тях, намалява, но хората, които желаят да работят през лятото извън България, трябва внимателно да избират сред обявите.
 
"Несериозно е да видите обява, закачена на ограда или стълб, с телефон и малко име на човек, който набира хора за някъде. Когато търсят работа по интернет, несериозно е да видим обява, публикувана в сайтове като alo.bg, pozvanete.bg и olx.bg. В тези обяви не бива да съществуват такива бомбастични предложения с прекрасни заплати, които превишават три или четири пъти заплатите в България, защото очевадно е измама", каза Юлиана Николова, експерт в Агенцията.  
 
Един от най-честите проблеми, за който сигнализират българите, които отиват да работят във Великобритания, е липсата на обещаната работа, разказа пред Дарик ръководителят на Службата по трудови и социални въпроси в Лондон Васил Асенов. 
 
"Много е важно преди да тръгнат да работят в чужбина, българите да се уверят, че трудовият посредник, с когото работят, притежава необходимия лиценз", каза той.
 
От Агенцията по заетостта съветват още, ако даден човек се усъмни в оферта, за която вече е платил, да прежали парите, но да не заминава, без да е сигурен, че работата съществува. От Министерството на външните работи напомнят, че хора в затруднено положение могат да се подпомогнат от посолството, само при депозирана от България сума, а държавата не осигурява средства за завръщането им.