Президентът на Гърция обяви тридневен траур заради жертвите от пожарите около Атина, които до момента са 76. 187 души са ранени, 23 от които деца. Пострада и една българка, която е в болница с изгаряния, но без опасност за живота. Броят на хората в неизвестност все още не е уточнен. Има опасения, че това не е окончателният брой на жертвите. (СНИМКИ ОТ БЕДСТВИЕТО)

Пожарите в Гърция взеха десетки жертви


Гърция пожари
БГНЕС

Стотици хора са избягали към морето, за да се спасят от стихията, над 700 души са спасени от бреговата охрана, кораби и рибарски лодки. Много от хората са открити на групички от по трима, четирима души. Очевидци разказаха, че са видели и хора, които са загинали прегърнати. 1000 къщи и 300 автомобила са опожарени. Спасителни екипи продължават търсенето сред останките от изгорели сгради, а бреговата охрана търси в морето.
 
Горските пожари в гръцката област Атика, в която се намира и столицата Атина, избухнаха вчера. Днес огнената стихия на повечето места е овладяна.

Българка разказва за трагедията в Гърция: Много хора дори не са имали шанс да се спасят
 
Гърция пожари
БГНЕС


Огромните пламъци, подхранвани от силния вятър вчера следобед, са обхванали бързо курортното градче Мати, което се намира на 30 км от столицата Атина, и са хванали в капан стотици хора. Много от тях са избягали към плажа, други обаче са останали блокирани. Днес на метри от плажа бяха намерени 26 тела, сред които на 6-месечно бебе. По информация на Бреговата охрана над 700 души са спасени от брега, други 19 са измъкнати от водата.
 
На територията на Гърция големи пожари избухнаха в района на Кинета, Атика, в района на Метохи, близо до град Ханя на остров Крит, района на Пендели, Атина и в района на Рафина, Атика. Най-много са жертвите в района на Неа Макри, населените места Мати, Кокино лиманаки, община Рафина. В борбата с огъня се включиха 600 пожарникари и 300 специализирани автомобила.

Говори българката, пострадала в пожарите в Атина

Гърция пожари
БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска международна помощ за борба с пожарите, като много държави вече се отзоваха. Министър-председателят изрази и съмнения за умишлен палеж, тъй като пожарите са избухнали по едно и също време. 
 
Към кризисен щаб в българското посолство в Атина могат да се обръщат хората, които търсят помощ, съдействие, информация във връзка с обстановката. В случай на необходимост, нашите сънародници могат да се обадят на телефон: +30 6937 096 220.
 
Температурите в Гърция през последните дни достигнаха 40 градуса.

пожари Гърция
БГНЕС