/ БГНЕС
Най-малко 74 души са жертвите на горските пожари в гръцката област Атика, в която се намира и столицата Атина. 187 човека са пострадалите, от които 23 деца. Сред пострадалите е и българска гражданка. Има хора в неизвестност, като броят им не е уточнен. Това е равносметката от горските пожари в района на Атина, които избухнаха вчера, а огнената стихия на повечето места вече е овладяна. Съществуват опасения, че броят на жертвите може да се увеличи. Стотици хора са избягали към морето, за да се спасят от стихията, над 700 души са спасени от бреговата охрана, кораби и рибарски лодки. 1000 къщи и 300 автомобила са опожарени.

Вижте ужаса в Гърция в снимки

Българска гражданка е пострадали при пожарите в района около гръцката столица, съобщиха от Външно министерство. Жената е с изгаряния, настанена е в болница, без опасност за живота.

Българка е пострадала при пожарите в Гърция

Гърция пожар
БГНЕС

 
74 са жертвите на големите горски пожари в областта Атика, където се намира и Атина, съобщиха от гръцката пожарна служба. Огромните пламъци, подхранвани от силния вятър вчера следобед, са обхванали бързо курортното градче Мати, което се намира на 30 км от столицата Атина, и са хванали в капан стотици хора. Много от тях са избягали към плажа, други обаче са останали блокирани. 26 тела са намерени на метри от плажа днес, сред загиналите до момента има и 6-месечно бебе. В ранните часове във вторник говорителят на гръцкото правителство съобщи за други 24 жертви. Броят на загиналите се увеличава, тъй като спасителите продължават да откриват тела. 

Гърция пожар
БГНЕС

Гърция се бори с огромни горски пожари (СНИМКИ)

На територията на Гърция големи пожари избухнаха в района на Кинета, Атика, в района на Метохи, близо до град Ханя на остров Крит, района на Пендели, Атина и в района на Рафина, Атика. Най-много са жертвите в района на Неа Макри, населените места Мати, Кокино лиманаки, община Рафина. По-голямата част от огнищата на пожарите вече са овладени, а в борбата с огъня се включиха 600 пожарникари и 300 специализирани автомобила. На място остават екипи на пожарната служба, които продължават да работят за справяне с последствията и локализиране на вторичните огнища. Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска международна помощ за борба с пожарите, като много държави вече се отзоваха. Министър-председателят изрази и съмнения за умишлен палеж, тъй като пожарите са избухнали по едно и също време.  

Борбата с пожарите в Гърция (СНИМКИ)

Гърция пожар
БГНЕС


В българското посолство в Атина е сформиран кризисен щаб, към който могат да се обръщат хората, които търсят помощ, съдействие, информация във връзка с обстановката в Гърция. В случай на необходимост нашите сънародници могат да се обръщат за съдействие към кризисния щаб на телефон: +30 6937 096 220.

Гърция пожар
БГНЕС

Максималните температури в Гърция през последните дни достигат около 40 градуса.