Огненият ад в Гърция взе десетки жертви
Огненият ад в Гърция взе десетки жертви / БГНЕС
Българка разказва за трагедията в Гърция
98323
Българка разказва за трагедията в Гърция
  • Българка разказва за трагедията в Гърция
Десетки са загиналите при горските пожари в Гърция. Неизвестен е броят на безследно изчезналите. Стотици хора от района на пожарите са избягали към морето, сред тях е имало и българи, разказа за Дарик Диляна Иванова, която живее в Атина.

По думите ѝ някои хора са престояли по 5-6 часа във водата. През целия ден вчера слънцето не е могло да пробие над Атина от гъстите облаци пушек, а от небето са падали сажди: „По принцип цяло лято винаги нещо гори в Гърция. Ние се намираме на 40 километра от бедстващите райони. Усеща се като миризма, задимено е – два дни не сме излизали навън. От небето падат сажди. През вчерашния ден небето не се виждаше, слънцето не можеше да пробие – всичко беше тъмно, сиво“.

Огненият ад в Гърция взе десетки жертви
БГНЕС

Българка е пострадала при пожарите в Гърция

Диляна
разказа още, че има познати в района на пожара: „Разбрах, че те не са спали в дома си. Били са на плажа заедно с почти всички съседи. Трагедията се разиграва само на 6 километра от дома им“.

Българката добави, че много хора са обявени за изчезнали: "По телевизия Алфа едно дете изпрати снимка на баща си и молеше за съдействие да го намерят. В районите, където бушува огнената стихия, всичко е блокирано – магистрали, пътища. Токът спира. Никой не е спал тази нощ. Рафина, който е големият град в района, се намира само на 2-3 километра от Мати, там са приемали ранените. От пристанището са тръгвали много лодки да помагат на хората, които са търсели спасение във водата. Има много удавени“.

Огненият ад в Гърция взе десетки жертви
БГНЕС

Вижте ужаса в Гърция в снимки

Диляна Иванова сподели, че се чуват коментари, че огънят е умишлен: „В една гръцка група пише, че дори има заподозрян, но това е непотвърдена информация“.

По думите ѝ трагедията е огромна, а много хора не са имали възможност изобщо да се спасят.
„Морето се намира на 25 метра от къщите, но проблемът, че районът е скалист. Хората са се спасили покрай морето, но като е дошъл огънят, е трябвало да влязат във водата. Влизайки във водата, кой може да плува, кой не може, бушувал е и много силен вятър. Имало е хора, които са стояли 5-6 часа във водата, държейки се за някакви скали. Не всеки е успял. Има възрастни хора, които са неподвижни и не са могли да излязат, майки с деца са загинали, прегърнали децата си, голяма трагедия. Не са имали възможност да избягат, защото районът представлява вилна зона – малки тесни улички и от двете страни имоти, разположени в гориста местност. Нямат път за бягство. Много хора са загинали и в колите си“.

Огненият ад в Гърция взе десетки жертви
БГНЕС

Пожарите в Гърция взеха десетки жертви (СНИМКИ/ВИДЕО)

Диляна Иванова каза още, че ако наистина е умишлен пожарът, е избран най-удачният момент: „Просто няма спасение от тази стихия, независимо от цялата техника и хора, които се включиха в погасяването на огъня“.