Рийз Уидърспун призова за промени в Холивуд
Рийз Уидърспун призова за промени в Холивуд / Gulliver/Getty Images
На фона на секс скандала, който "тресе" Холивуд от няколко седмици, актьорите от САЩ Рийз Уидърспун и Алек Болдуин и британският актьор и режисьор Кенет Брана изразиха позициите си по въпроса и отправиха призив за промени, съобщи Контактмюзик.

Актрисата и носителка на Оскар Рийз Уидърспун, приемайки отличието "Новатор в шоубизнеса" на месечното лайфстайл списание на издателите на "Уолстрийт джърнъл", използва благодарствената си реч, за да говори за "грозната истина за Холивуд".

Селма Блеър с ужасяващ разказ за сценариста Джеймс Тобак

Визирайки продължаващия секс скандал в Меката на киното около именити филмови дейци като Харви Уайнстийн, Брет Ратнър, Кевин Спейси, Дъстин Хофман, 41-годишната актриса заяви:

"Не зная дали сте чули или чели, но напоследък в Холивуд се занимаваме с грозната истина за сексизма и сексуалния тормоз. Тази истина се знае от много по-дълго време, отколкото аз съм актриса, но сега изплуват някои твърде болезнени спомени за хората. Време е да признаем отклоненията в нашата индустрия и да предприемем належащи промени".

СНИМКИ: Рийз Уидърпсун - жената с математически най-красивото лице

Рийз Уидърспун
Рийз Уидърспун, приемайки отличието Gulliver/Getty Images

Според Рийз Уидърспун е крайно наложително например жените да участват по-активно във вземането на решения. Актрисата допълни, че е решена да действа в тази насока.

Алек Болдуин, приемайки награда за цялостна кариера от медийния център "Пейли", сподели, че многобройните обвинения срещу Уайнстийн, Джеймс Тобак и други холивудски дейци, са му "отворили очите".

Алек Болдуин
Алек Болдуин не скри, че и на него му се е случвало да проявява непочтително отношение към жени и също отправи призив за промяна. Gulliver/Getty Images

Актьорът не скри, че и на него му се е случвало да проявява непочтително отношение към жени и също отправи призив за промяна.

"Определено съм третирал жени по сексистки начин. Тормозил съм жени. Пренебрегвал съм жени. Подценявал съм жени. Не е практика за мен, но от време на време съм постъпвал така, както правят много мъже - да се държа с жените така, както не си позволявам да правя с мъж. Наистина искам това да се промени", заяви Болдуин.

Джулия Робъртс: Един покварен мъж използва властта си, за да злоупотребява с жени

Актьорът допълни, че промените на работното място и извън него, които биха направили средата по-удобна, точна и справедлива, ще допринесат и за по-голяма продуктивност на бизнеса.

В интервю за британската телевизия, помолен да сподели позицията си по въпроса, актьорът и режисьор Кенет Брана е заявил, че секс скандалът в Холивуд е "ужасен зов за събуждане".

Кенет Брана
Кенет Брана нарече секс скандала в Холивуд Gulliver/Getty Images

"Въпросът опира до злоупотребата с власт и касае не само Холивуд. Смятам скандала за ужасен зов за събуждане от нещо, което никога не е било приемливо и не може да бъде приемливо. Сега силно се надявам, че случващото се най-сетне ще доведе до промяна", казва 56-годишният Брана.

Междувременно Асошиейтед прес съобщи, че срещу изпадналия в немилост холивудски продуцент Харви Уайнстийн са започнали две нови разследвания - в Ню Йорк и Лос Анджелис.

Нови обвинения срещу Харви Уайнстийн, продуцентът се надява на втори шанс

В Ню Йорк се разследват обвиненията на актрисата Пас де ла Уерта ("Престъпна империя"), че Уайнстийн я е изнасилил два пъти в апартамента ѝ през 2010 г. Разследването в Лос Анджелис е свързано с инцидент от 2015 г., подробности около който не се разкриват.

Пас де ла Уерта
Пас де ла Уерта Gulliver/Getty Images

Натася Малте обвини Харви Уайнстийн в изнасилване

Агенцията съобщи също, че броени дни след като бившето дете-звезда Кори Фелдман ("Гремлини", "Дяволчетата") обеща да разкрие педофилска мрежа в Холивуд, актьорът, днес 46-годишен, е назовал името на кинодееца, упражнил сексуален тормоз над него, и е отправил призив към него да се предаде в полицията. Асошиейтед прес не назовава посегателя, но според сайта Контактмюзик става въпрос за бившия актьор Джон Грисъм.

Мексикански актьор: Много млади мъже имат „истории с Кевин Спейси“

Междувременно британският в. "Дейли експрес", позовавайки се на публикации в американски издания като сп. "Пийпъл" и в. "Ю Ес Ей тудей", пише, че още една жена е отправила обвинение в сексуално домогване срещу Дъстин Хофман - телевизионната сценаристка Уенди Рис Гатсиунис.

Писателка обвини Дъстин Хофман в сексуален тормоз

Инцидентът датира от 1991 г. Дамата, тогава прехвърлила 20-те, се е срещнала с актьора по повод пиеса, която е написала. По думите ѝ Хофман е казал "Преди да започнем, нека ти задам един въпрос, Уенди - била ли си интимна с мъж над 40 години?"

Ашли Джъд разкри как се е измъкнала от Харви Уайнстийн (ВИДЕО)

Тя се е опитала да запази спокойствие и да се върне към темата за пиесата, но актьорът я прекъснал, заявил е, че ще ходи на пазар за дрехи и я попитал дали не иска да го придружи. Въпросът му обаче по-скоро е прозвучал като "Хайде, да идем в близкия хотел". Сценаристката неколкократно отказала, Дъстин Хофман напуснал мястото на срещата, а проектът ѝ така и не се е осъществил. 

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА