Европейският парламент прие резолюция за борба с руската пропаганда
Европейският парламент прие резолюция за борба с руската пропаганда / ThinkStock/Getty Images

Европейският парламент прие с 304 гласа "за" срещу 179 "против" и 208 въздържали се резолюция, с която предупреждава, че ЕС се намира под все по-голям натиск от пропаганда от страна на Русия и ислямистки терористи. Според евродепутатите пропагандата цели изопачаване на истината, предизвикване на страх, съмнение и разделение в ЕС,съобщи на пресслужбата на ЕП.

Путин: Ако е взето решение за борба с "руската пропаганда", то говори за съвършено очевидна деградация

Евродепутатите предлагат укрепване на малката работна група за стратегическата комуникация на ЕС и повече инвестиции за образование, онлайн и местни медии, разследваща журналистика, информационна грамотност и повишаване на осведомеността.

В резолюцията се посочва, че ЕС трябва да се противопостави на дезинформационните кампании и пропагандата на Русия, "Ислямска държава", Ал Кайда.

Войната на бъдещето вече започна

В текста се добавя, че враждебната пропаганда срещу ЕС цели изопачаване на истината, предизвикване на съмнение, стратегически разрив между Общността и нейните партньори от Северна Америка, блокиране на процеса на вземане на решения, уронване на образа на институциите на ЕС и насаждане на страх и несигурност сред гражданите.

Евродепутатите заявяват, че Кремъл е усилил своята пропаганда срещу ЕС след анексирането на Крим и хибридната война, която се води в Донбас.

Порошенко: Русия води необявена война срещу Украйна

Те отбелязват, че "руското правителство използва широк набор от средства и инструменти, като мозъчни тръстове, многоезични телевизионни канали (например "Русия днес"), псевдо информационни агенции и мултимедийни услуги (например "Спутник"), социални медии и интернет тролове, с което цели поставяне под съмнение на демократичните ценности, разделяне на Европа, мобилизиране на вътрешна подкрепа и създаване на представа за неработещи държави в източното съседство на ЕС".

В резолюцията се подчертава, че "Кремъл финансира политически партии и други организации в ЕС" и "оказва подкрепа на антиевропейски сили" като крайно десни партии и популистки движения.

Русия използва информацията като оръжие, НАТО готви отговор

Тъй като ЕС и европейските граждани са основна целева аудитория за ИД, държавите от Общността следва да работят в по-тясно сътрудничество за защита на обществото от опитите за вербуване, като по този начин засилят устойчивостта им на радикализация, се посочва в текста. Предлага се да бъде подготвено послание, опровергаващо пропагандата на ИД, "включително чрез овластяване и по-силно видимо присъствие на умерени мюсюлмански учени, които се ползват с доверието да разобличават пропагандата на ИД".

Как влияе идеологията на ИДИЛ върху психически нестабилни хора?

За противодействие на кампаниите срещу ЕС евродепутатите предлагат инвестиране в повишаване на осведомеността, образование, онлайн и местни медии, разследваща журналистика и информационна грамотност в ЕС. Това ще даде възможност на гражданите критично да анализират медийното съдържание, за да различат пропагандата. Допълва се, че също толкова важно е осигуряването на комуникация, съобразена с конкретните региони, включително на достъп до информация на местните езици.

Резолюцията предлага също задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и НАТО в областта на стратегическата комуникация, укрепване на деветте работни групи за стратегическа комуникация на ЕС и предоставяне на подкрепа за повече гъвкавост на медиите в страните, съседи на ЕС.

Източник: БТА