Путин: Резолюцията на ЕП за борба с руската пропаганда е деградация на демокрацията
Путин: Резолюцията на ЕП за борба с руската пропаганда е деградация на демокрацията / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин смята за "деградация на демокрацията" приетата от Европейския парламент резолюция за противодействие на руската пропаганда срещу ЕС, предаде ТАСС.

По-рано днес ЕП прие с 304 гласа "за" срещу 179 "против" и 208 въздържали се резолюция, с която предупреждава, че ЕС се намира под все по-голям натиск от пропаганда от страна на Русия и ислямистки терористи. Според евродепутатите пропагандата цели изопачаване на истината, предизвикване на страх, съмнение и разделение в ЕС,съобщи на пресслужбата на ЕП.

Вижте повече за резилюцията на ЕП тук

"Ако такова решение /за борба с "руската пропаганда"/ е взето, то говори за това, че наблюдаваме съвършено очевидна деградация, в политическия смисъл на думата, на представата за демокрация в западното общество", заяви Путин пред журналисти в Москва.

Руският президент отбеляза, че за първи път чул от журналисти за приемането на резолюцията, макар че му било известно за дискусията по тази тема.

Войната на бъдещето вече започна

"Съвсем неотдавна - и тези опити продължават досега - се опитваха да ни учат на демокрация и ние винаги сме слушали от тези "учители", че най-порочният начин да се действа с опонента е нещо да се забрани, а това не съответства на принципите и нормите на демокрацията. Най-добрият начин винаги е воденето на открита дискусия", посочи Путин.

Той изрази надежда, че "здравият разум ще възтържествува" и реално няма да бъдат наложени ограничения върху руски медии.

Русия използва информацията като оръжие, НАТО готви отговор

В днешната резолюция за борба с пропагандата на трети страни, включително Русия, се посочват телевизия RT, информационната агенция "Спутник", фонда "Русский мир" и Россотрудничество /Федералната агенция по работа с ОНД, сънародниците в чужбина и по международно хуманитарно сътрудничество/ , отбелязва ТАСС.

В отговор на въпрос очаква ли промяна към по-добро в отношенията със САЩ Путин изтъкна, че Русия винаги се е обявявала за нормални отношения с Вашингтон. "Винаги сме казвали, че всякакви ограничения в търговията и в икономическото сътрудничество вредят на всички", добави руският лидер.

Източник: БТА