Стивън Меринджър: НАТО говори с факти, не се занимава с пропаганда
Стивън Меринджър: НАТО говори с факти, не се занимава с пропаганда / ThinkStock/Getty Images
Стивън Меринджър: НАТО говори с факти, не се занимава с пропаганда
86321
Стивън Меринджър: НАТО говори с факти, не се занимава с пропаганда
Стивън Меринджър: НАТО говори с факти, не се занимава с пропаганда
  • Стивън Меринджър: НАТО говори с факти, не се занимава с пропаганда
  • Стивън Меринджър: НАТО говори с факти, не се занимава с пропаганда

На всяка дезинформация от страна на Русия НАТО се противопоставя с факти, а не се занимава с пропаганда. Това заяви пред Дарик ръководителят на отдел „Комуникационни дейности" в международната организация Стивън Меринджър. Той допълни, че за популяризиране на политиките на алианса се използват всички комуникационни канали, включително и социалните мрежи. Съществува и рубрика „Да уточним нещата", в която при дезинформация, от НАТО публикуват своята позиция и данни.

Тези, които създават дезинформацията и пропагандата, не са отговорни за нея. НАТО спазва стандарти, не може да си позволи и една крачка встрани от тях и няма да го направи, обясни Стивън Меринджър.

Колко е опасно приближаването на руски изтребители до кораб на САЩ (ВИДЕО)

„НАТО не иска да се занимава с пропаганда. Ние оставяме това на нашите конкуренти. Това, което обаче правим, е да се борим с дезинформираността и използваме за тази цел факти. Срещу всяка дезинформация - слагаме реалния факт. Тоест ние представяме истината. За популяризирането използваме дигиталните канали, дори имаме рубрика, която се казва „Нека да уточним нещата" и точно там публикуваме тези данни".

Руската аудитория не е целева група за НАТО и организацията няма за цел информацията, която популяризира, да стигне там, посочи Меринджър и допълни:

„Полагаме усилия да образоваме за НАТО рускоезичните хора, които живеят в страните, граничещи с Русия". А ако някой руски гражданин желае да научи повече за НАТО, може да го направи, защото информацията е общодостъпна".

Русия използва информацията като оръжие, НАТО готви отговор

НАТО се опитва да бъде гъвкава и отворена организация и затова използва всички възможни начини за комуникация - уебсайт, телевизионен канал, социалните мрежи. Дигиталните технологии дават възможност да се достигне до повече хора и в социалните мрежи алиансът вече има милион и половина последователи, каза още ръководителят на отдел „Комуникационни дейности" Стивън Меринджър.

Стивън Меринджър е в България по покана на Дипломатическия институт при министъра на външните работи и Дигитална национална коалиция. Той изнесе публична лекция на тема „НАТО - надпреварата в социалните мрежи" и взе участи в семинар с представители на държавната администрация.