Приближаването на руски изтребители на десетина метра от американския ескадрен миноносец "Доналд Кук" беше един от най-близките и най-рисковани контакти между армиите на САЩ и Русия през последните години, пише британският в. "Гардиън".

Руски изтребители симулирали нападение близо до американски ескадрен миноносец

Американският флот нарече вчерашното руско упражнение "симулирана атака". Командването на силите на САЩ в Европа съобщи, че по-рано тази седмица са се състояли множество подобни срещи с участието на руски изтребители и хеликоптери, докато корабът "Доналд Кук" се намирал в международни води в Балтийско море. Той е плавал близо до руския анклав Калининград, отбелязва британското издание.

Колко е опасно приближаването на руски изтребители до кораб на САЩ (ВИДЕО)
netinfo

Русия влезе в списъка на най-големите заплахи за САЩ

Руските военновъздушни сили изпробват отбраната на страните от НАТО в мащаби, сравними с най-опасните периоди от времето на Студената война, пише британският в. "Телеграф". Те не само проверяват каква е реакцията на военновъздушните сили на Алианса, а и симулират нападения срещу военни кораби на НАТО. Фокусът на тази кампания е в Балтийско море. В случай на военен сблъсък, Русия ще се опита да спре преминаването през Балтийско море, за да попречи на НАТО да се притече на помощ на най-уязвимите страни членки - Литва, Латвия и Естония, отбелязва британското издание.

НАТО не иска студена война с Русия

Колко е опасно приближаването на руски изтребители до кораб на САЩ (ВИДЕО)
netinfo
"Тези действия могат да доведат до ненужно засилване на напрежението между страните. В резултат на погрешна преценка или инцидент може да се стигне до сериозни наранявания или смърт", заяви командването на силите на САЩ в Европа, цитирано от в. "Вашингтон пост".

При случая над Балтийско море Русия е нарушила професионалните военни норми, заяви Белият дом, цитиран от в. "Ню Йорк таймс". Говорителят на Белия дом Джош Ърнест подчерта, че военните дейности в мирно време трябва да отговарят на международното право. През последната година редовно руски военни самолети са извършвали "провокативни" действия, добави той. Продължаваме да сме загрижени за това поведение", което предизвиква известно недоволство, добави Ърнест, цитиран от американския вестник.

Източник: БТА, снимки: БГНЕС