Засега Европейската агенция по лекарствата не е издала положителна оценка за използването на този препарат
Европейската комисия съобщи, че е одобрила договор с френската биотехнологична компания Valneva за доставка на ваксина срещу COVID-19. Това е осмият подобен договор, уточни говорител на комисията.

Договорът предвижда възможност всички държави от ЕС да купят почти 27 милиона дози догодина и до 33 милиона дози през 2023 година. Тази ваксина е разработена от френския производител, в сътрудничество с дружество от САЩ.

Ваксината съдържа неактивен вирус, обособен от живия вирус по химически път, се пояснява в съобщение на ЕК. Това е традиционна технология за производство на ваксини, която се използва от 60-70 години на миналия век, с висока степен на безопасност, се допълва в съобщението.

Тази технология се използва при повечето противогрипни ваксини и при много от ваксините, поставяни в детска възраст. Засега това е единствената очаквана подобна ваксина срещу COVID-19, поставена на клинични изпитания в Европа, отчита комисията. Засега Европейската агенция по лекарствата не е издала положителна оценка за използването на този препарат.  
БТА