Двете одобрени в ЕС ваксини срещу коронавирусната инфекция, базирани на иРНК технологията - Comirnaty на производителя BioNTech/Pfizer и Spikevax на производителя Moderna, са одобрени за лица, навършили 12-годишна възраст.

От здравното министерство обясняват колко ефективни са те срещу COVID-19 при деца, позовавайки се на Института „Роберт Кох“ в Германия.

Китай започва да ваксинира деца на 3-годишна възраст

Двете ваксини са сравними по отношение на ефективност:

Данните показват, че вероятността за разболяване след пълна ваксинация с Comirnaty (при лица над 16-годишна възраст) или с Spikevax (над 18-годишна възраст) намалява с 95%, в сравнение с риска при неваксинирани лица. Настоящите проучвания за защита срещу Делта варианта показват ефективност от 90% (за Comirnaty) и от 80% (за Spikevax) срещу тежко протичане на болестта. Защитата срещу леко протичане на болестта е по-малка и за двете ваксини.

Това означава, че ако напълно ваксиниран срещу COVID-19 човек влезе в контакт с патогена, има голяма вероятност да не се разболее. Все още не е известно колко дълго продължава тази защита.

В клиничните изпитвания завършената ваксинация с Comirnaty при 12 до 15-годишни и със Spikevax при 12 до 17-годишни деца показва ефективност до 100%.

Дори вие или детето ви да сте ваксинирани, необходимо е да продължите да спазвате правилата за дистанция, дезинфекция, проветряване и носене на предпазна маска. Причините за това са, че защитата не започва веднага след ваксинацията и също така не е еднакво силна при всички ваксинирани лица, посочват здравните власти.