/ iStock/Getty Images
Деца на 3-годишна възраст започват да получават ваксини срещу COVID-19 в Китай на фона на зачестилите случаи на заразяване в няколко провинции, съобщи „Дейли Мейл“.
Местните градски и провинциални власти в поне пет провинции издадоха през последните дни известия, с които съобщават, че децата на възраст от 3 до 11 години ще трябва да се ваксинират.

76% от населението на Китай е напълно ваксинирано, тъй като властите се стремят да поддържат политика на нулева толерантност към епидемиите.

По време на пандемията Китай прилагаше мерки за затваряне, карантина и задължителни тестове за вируса и до голяма степен ликвидира случаите на местна инфекция, като същевременно ваксинира напълно 1,07 милиарда души от 1,4-милиардното си население.

Правителството е особено загрижено за разпространението на по-заразния вариант Делта от туристи и се ангажира да ваксинира населението преди Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари. На чуждестранни зрители вече е забранено да присъстват на игрите, а участниците ще трябва да останат в балон, който ги отделя от хората навън.

В понеделник Джансу, северозападна провинция, която е силно зависима от туризма, затвори всички туристически обекти, след като откри нови случаи на Covid-19, а на жителите на някои части на Вътрешна Монголия беше наредено да останат на закрито заради епидемията там.

Националната комисия по здравеопазване съобщи, че през последните 24 часа са открити 35 нови случая на местно предаване на инфекцията, четири от които в Джансу.

Най-широко използваните ваксини в Китай, Sinopharm и Sinovac, са показали ефикасност при предотвратяването на тежки заболявания и предаване на вируса, въз основа на публични данни. Но не е даден окончателен отговор на въпроса за защитата, която те предлагат срещу варианта "Делта", въпреки че според официални лица те остават надеждни.

През юни Китай одобри две ваксини - тази на Sinopharm от Пекинския институт за биологични продукти и Sinovac - за деца на възраст от 3 до 17 години, но ваксинира само тези на възраст над 12 години. През август регулаторните органи одобриха още една ваксина - Sinopharm на Института за биологични продукти в Ухан. След като ваксините получиха вътрешно одобрение за децата в Китай, чуждестранните правителства започнаха да поставят инжекции на децата в собствените си страни.

В Камбоджа се използват както инжекциите Sinovac, така и тези на Sinopharm при деца на възраст от 6 до 11 години, а регулаторните органи в Чили наскоро одобриха Sinovac за деца на възраст от 6 години.

В Аржентина регулаторните органи одобриха ваксината Sinopharm за деца на тригодишна възраст.

Много развиващи се страни, останали извън надпреварата за получаване на инжекции от западни фармацевтични компании като Pfizer и Moderna, купуват китайски ваксини.

По данни на Министерството на външните работи на Китай от септември досега са доставени над 1,2 млрд. дози.

Дори и при широкото разпространение на ваксините в страната и по света, не всички родители са сигурни в тях, като се позовават на по-малко публично достъпни данни.

Уанг Лу, която живее в южния град Фуджоу в провинция Фудзиен, казва, че не бърза особено да ваксинира тригодишния си син.

„Просто не съм много наясно с профила на безопасност на ваксината, така че не искам да го ваксинирам, най-малкото не искам да съм първата", каза г-жа Уанг.

През септември Sinovac започна изпитване за ефикасност сред 14 000 деца в различни държави. Одобрението ѝ в Китай се основава на по-малки изпитвания във фаза 1 и фаза 2.

Пекинската ваксина на Sinopharm също е одобрена въз основа на по-малки изпитвания във фаза 1 и фаза 2. Те бяха публикувани по-късно в рецензирани списания.

Други родители заявиха, че не са обезпокоени, тъй като много други хора вече са инжектирани.
БГНЕС