/ iStock/Getty Images
Ваксинацията им ще започне от ноември
Белият дом съобщи, че САЩ са готови да започнат да ваксинират децата на възраст от 5 до 11 години срещу COVID-19 от следващия месец, което означава, че още 28 милиона американци ще се ваксинират.

"Усилията ни в областта на планирането означават, че ще сме готови да започнем да поставяме ваксини в дните след окончателната препоръка на Центъра за контрол на заболяванията", заяви Белият дом.

По-рано този месец производителят на лекарства Pfizer подаде заявление за разрешение за ваксиниране в тази възрастова група и въпросът ще бъде обсъден от две експертни групи.

Първата, свикана от Агенцията по храните и лекарствата, ще заседава следващата седмица, а втората, свикана от Центъра за контрол на заболяванията, ще заседава на 2-3 ноември, като се очаква скоро след това агенцията да направи своята препоръка.

По време на клинично изпитване децата във възрастовата група 5-11 години са получавали двудозова схема от 10 микрограма, в сравнение с 30 микрограма за по-големите възрастови групи. Дозите се поставят с интервал от 21 дни.

Ваксината на Pfizer/BioNTech е получила пълно одобрение от Агенцията за храните и лекарствата за лица на възраст над 16 години, а през май беше разрешена спешната ѝ употреба при деца на възраст от 12 до 15 години.

Експертите твърдят, че ваксинирането на децата е от съществено значение за постигане на имунитет на населението срещу болестта.

Макар че при по-малките деца вероятността от развитие на тежки случаи е по-малка, те все пак могат да се разболеят и да предадат вируса на населението.

През последните месеци доверието във ваксините в Съединените щати се повиши.
 
БГНЕС