Петър Алтмайер
Петър Алтмайер / БГНЕС
Американският посланик в Берлин остро разкритикува германския икономически министър Петер Алтмайер, който направи паралел между китайския и американския шпионаж, предаде Би Би Си.

Скандалът избухна заради решението на Берлин да не забранява на китайския технологичен гигант Huawei участие в търговете за германската 5G мобилна мрежа.

Huawei – по пътя към глобално надмощие


„Няма морална еквивалентност между Китай и САЩ и който предполага това, игнорира историята“, каза американският посланик в Берлин Ричард Гренел.

Вашингтон призовава западните съюзници да забранят на Huawei участие в търгове за 5G мрежи с довода, че компанията е близка до Китайската компартия и китайските спецслужби.

Паси: "Следващият 11 септември" ще дойде от Китай с Huawei

Междувременно ново проучване на общественото мнение показа широки различия в гледните точки на американци и германци по отношенията между двете страни. Близо две трети от германците смятат, че отношенията са лоши, докато три четвърти от американците ги виждат като добри.

По време на тв дебат в неделя Алтмайер припомни скандала от 2013 г. за американския шпионаж над съюзници от НАТО, след като се оказа, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е шпионирала канцлерката Ангела Меркел.

Служители на Huawei се оплакват от претоварване



Министърът заяви, че „Германия все още не е наложила никакъв бойкот“ на САЩ, въпреки скандала.

„САЩ също искат от свои компании да предават определена информация за борба с тероризма“, каза Алтмайер. Забележката му бе явен отговор на опасенията на САЩ, че „Хуавей“ ще предадат чувствителни данни на китайското правителство.

Китай е най-големият търговски партньор на Германия. Представители на германското разузнаване обаче също са съветвали да не се допуска китайската компания до 5G мрежата в страната.

САЩ спира търговията с Huawei

Посланик Гренел заяви, че уеднаквяването на правителствените действия в САЩ с тези на Компартията в Китай е „обида за хилядите американски войници, които помагат за сигурността на Германия и за милионите американци, ангажирани със силен западен алианс“. 
БНР