САЩ
САЩ / iStock/Getty Images
Този ход бележи поредно усилие от страна на Вашингтон да санкционира компанията
Американски регулаторен орган предложи правила за блокиране купуването от страна на телекомуникационните компании на оборудване от китайските компании Huawei и ZTE и премахване на всяка тяхна техника, която вече е налична, предаде БГНЕС.

Федералната комисия за съобщения заяви, че правилата - които ще бъдат гласувани на 19 ноември - са част от инициатива за „защита на комуникационните мрежи на страната“.
 

Търговските санкции нанасят щети върху Philips


Двете китайски фирми бяха обвинени, че заплашват националната сигурност заради тесните си връзки с правителството на Пекин, което те многократно отрекоха.

Председателят на ФКС Аджит Пай заяви, че новият план ще възпрепятства комуникационните компании да използват каквато и да е подкрепа от правителствения Фонд за универсална услуга за закупуване на оборудване или услуги от компании, представляващи заплаха за националната сигурност, включително Huawei и ZTE.

Този ход бележи поредно усилие от страна на Вашингтон да санкционира Huawei, основен доставчик на телекомуникационна инфраструктура и производител на смартфони, който вече е в черен списък, който не му позволява достъп до някои американски технологични продукти и услуги.

Huawei: Действията на САЩ срещу нас са лош сигнал към бизнеса

"Когато става въпрос за 5G и сигурността на Америка, ние не можем да си позволим да поемем риск и се надяваме на най-доброто", казва Пай в изявление.
"Трябва да сме сигурни, че нашите мрежи няма да навредят на националната ни сигурност, да застрашат икономическата ни сигурност или да подкопаят ценностите ни."
 

Пай каза, че докато САЩ ъпгрейдват до така наречените безжични мрежи от 5G или пето поколение, „не можем да пренебрегнем риска китайското правителство да се стреми да използва мрежовите уязвимости, за да се включи в шпионаж, да вмъкне зловреден софтуер и вируси и по друг начин да направи компромиси нашите критични комуникационни мрежи. "

Huawei казва, че Вашингтон не е представил доказателства за каквито и да било рискове за сигурността, породени от компанията.