/ iStock/Getty Images
Електронният гигант „Филипс“ заяви, че търговските санкции са започнали да оказват влияние на маржовете на печалба в един от отделите за медицинско оборудване и че поръчките са изравнени през третото тримесечие.

Холандската фирма, която в голяма степен се насочи към изграждането на медицинско оборудване през последните години, съобщи, че нетните печалби са намалели с близо 30% до 208 милиона евро (231 милиона долара) през трите месеца до септември, благодарение до голяма степен на 78 милиона евро снижения.

Huawei: Действията на САЩ срещу нас са лош сигнал към бизнеса


В бизнес направлението за оборудване, помагащо на лекарите и болничния персонал за наблюдение на пациентите, санкциите са започнали да намаляват маржовете.

Оперативният марж в отдела Connected Care е намалял от 15,8%  до 11,3%  "поради последиците от митата", казва в изявление главният изпълнителен директор Франс ван Хутен.

Той също така посочи прекомерно бавното въздействие на мерките, насочени към смекчаване на въздействието на митата, недостатъчното използване на фабриките и продуктовата комбинация като фактори.


Microsoft получи договор за облачни услуги от Пентагона за 10 млрд. долара


Като цяло продажбите са нараснали с 6% на сравнима основа, като Китай е начело с двуцифрен растеж. Приемът на поръчки обаче е изравнен, след като скочи с 11% през третото тримесечие на миналата година.

Докато Ван Хутен описва представянето на третото тримесечие като "смесени резултати" за компанията, той каза, че „Филипс“ все още очаква коригиран ръст на продажбите от 4,0-6,0% за годината, като общият му оперативен марж ще нарасне леко.

Акциите в „Филипс“ паднаха с 3,2% в обедната търговия на борсата в Амстердам, където индексът АЕХ беше с 0,2% по-нисък.
БГНЕС