/ Huawei
Компанията Huawei беше засегната от скандали през 2018 и в началото на тази година. Въпреки проблемите, свързани с безопасността, които определени правителства повдигнаха, Huawei продължава пътя си към глобално надмощие. Възходът има два пътя: продажби към широката аудитория и към корпоративни клиенти.

Вторите са малко по-чувствителни, тъй като Huawei е обвинявана, че чрез мрежовото си оборудване би могла да получи достъп до тайните на водещи корпорации. Въпреки недоверието, Huawei ще достави оборудване за Великобритания, но само за проекти, които не налагат по-високо ниво на безопасност. Освен това, до помиряването между Qualcomm и Apple, Huawei предложи своите 5G чипове на компанията от Купертино с оглед оборудването на бъдещите iPhone-и със следващото поколение за свързване към мобилните мрежи.

Huawei изглежда много по-добре в очите на обикновените потребители. Гамата телефони е богата и предлага предимствата на смартфон на цени, които покриват широк спектър. Ръкавицата към Samsung, Apple, а и към другите играчи на пазара беше хвърлена в момента на появата на серията телефони Р и Mate. Гамата Р е предназначена за аматьорите фотографи, Huawei Р30 и по-големият му брат Huawei P30 Pro, впечатлиха цял свят с възможностите на техните камери както при слаба светлина, така и при оптичен и дигитален zoom. Тези модели показват, че Huawei вече няма статут на „състезател”, а вече е придобил статут на основен играч на сцената на мобилните телефони.

Пътят на Huawei към световно господство днес е много по-лесен, понеже хората, които не могат да си позволят или не мечтаят за мобилен телефон последно поколение могат да избират от представители на предходни гами. Huawei Р20 и Huawei P20 Pro продължават да бъдат мобилни телефони, които мога да правят добри снимки за социалните мрежи и съобщения. Всеки един от двата модела може да прави видео с 4К качество. Популярността им е безспорна, а Huawei със сигурност ще продължи да ги продава и през 2019-та. С тяхна помощ (и на по-евтините модели от гамата) Huawei се цели в първото място по брой продадени устройства. Благодарение на по-доброто отношение спецификации –цена от тези в семейството на Samsung, днес Huawei има предимството на иновацията.

Както корейците, така и Huawei залагат на нов клас сгъваеми мобилни телефони.. По отношение на имиджа Huawei стои добре в очите на собствените си фенове и може да привлече на своя страна част от потребителите, които са поискали модела на Samsung.

Имайки в портфолиото си все по-голям брой лансирани продукти с всяка изминала година, както и търговската марка, която става все по-добра, пътят на Huawei към господство на пазара на смартфони изглежда, че ще бъде равен и относително кратък.

Въпреки това си заслужава да обърнем внимание и на конкурентите, които не спират дори и за миг да пускат атрактивни продукти за клиентите на Huawei.