Военен парад в Лондон, карнавали в различни британски градове и концерт на световни звезди в Бъкингамския дворец са част от събитията, с които ще бъде отбелязан платиненият юбилей на британската кралица Елизабет Втора през юни следващата година, съобщи Би Би Си, като цитира съобщение на Бъкингамския дворец.

Поглед в миналото: Елизабет II от малка принцеса до 25-ата ѝ годишнина на трона (СНИМКИ)

Тържествата ще бъдат от втори до пети юни, като четирите дни ще са почивни във Великобритания в чест на 70-ата годишнина от управлението на монарха.
На 6 февруари следващата година кралица Елизабет Втора ще стане първият монарх в британската история, който ще отбележи 70 години на престола. Както при златния и диамантения юбилей, за всенародните тържества е избран месец юни заради хубавото време.

Кралица Елизабет шофира без книжка, пътува без паспорт, има два рождени дни и…

В първия ден от тържествата през Лондон за пръв път от началото на пандемията ще премине военен парад, в който ще участват 1400 военни, 200 коня и 400 музиканти. В същия ден навсякъде в Обединеното кралство и отвъдморските територии и за първи път и в столиците на страните от Общността на нациите ще бъдат запалени юбилейни факли.

На следващия ден в катедралата "Сейнт Пол" в Лондон ще бъде отслужена тържествена благодарствена служба. В събота кралицата и членове на кралското семейство ще посетят конно състезание. Вечерта в Бъкингамския дворец световни звезди ще поздравят монарха с концерт за юбилея ѝ на престола.

Кралица Елизабет Втора от бебе през 1926-а до днес (ВИДЕО)

В цялата страна ще има всенародни тържества и улични паради, а в Лондон над 5000 души ще участват в района около Бъкингамския дворец във фестивал на изкуствата с изложби на улично изкуство, с театрални, музикални и циркови изпълнения.

Предвижда се през цялата година кралицата и високопоставени членове на кралското семейство да посещават различни места в страната за участие в събития по повод платинения юбилей.
БТА