Нестандартна инициатива на британското правителство. Британците бяха поканени да засадят дръвчета за платинения юбилей на кралица Елизабет Втора. Тя ще отбележи 70 години на престола през 2022 г., съобщи АФП.

Инициативата на правителството е наречена "Зеленият балдахин на кралицата". Организаторите му призовават градинари, ученици, участници в асоциации да засадят по едно дръвче от октомври 2021 г. до края на 2022 г.
В чест на 70-годишнината на Елизабет Втора на британския престол ще бъдат представени 70 древни гори и 70 столетни дървета във Великобритания. Ще бъде лансирана и програма за безработни младежи, с която те да бъдат обучени как да засаждат дървета и да се грижат за тях.

Престолонаследникът принц Чарлз призова с видео британците да засадят дърво за юбилея. Той каза, че това ще е "послание на надежда и вяра в бъдещето".
Министър-председателят Борис Джонсън също подкрепя инициативата. Неговото правителство обяви амбиции за развитие на околната среда преди конференцията на ООН за климата в Глазгоу през ноември. 
  "Дърветата имат огромна роля в борбата ни с климатичните промени. Затова правителството вече се ангажира да бъдат засаждани 30 000 хектара гори ежегодно до май 2024 г.“, заяви Борис Джонсън във видео, публикувано в Туитър.