Британската кралица Елизабет Втора разпространи официално изявление в деня, когато навършва 95 години, в което изрази благодарност за почитта към паметта на покойния ѝ съпруг принц Филип, съобщиха световните агенции.

Херцогът на Единбург принц Филип почина на 9 април на 99 години.

Поглед в миналото: Елизабет II от малка принцеса до 25-ата ѝ годишнина на трона (СНИМКИ)

"Нашето семейство преживява дълбока тъга и за всички ни е утеха да видим и чуем почитта, изразена към моя съпруг от хора от Великобритания, от Обединеното кралство и от целия свят", се посочва в изявлението.
"Семейството ми и аз бихме искали да благодарим на всички ви за подкрепата и добрината, които ни оказахте през последните дни", заявява кралицата. В изявлението ѝ се подчертава, че кралското семейство е дълбоко развълнувано, че принц Филип е повлиял по изключителен начин върху толкова много хора.

Любов като от приказка: Неодобряваният младоженец Филип и непоколебимата Елизабет

Кралица Елизабет Втора навършва 95 години днес. Тя и членовете на кралското семейство все още са в траур за принц Филип. Личният празник на монарха няма да бъде отбелязан с официален портрет и с топовни салюти, както обикновено. Кралица Елизабет Втора е в замъка Уиндзор, където прекара в изолация със съпруга си последната година заради пандемията от новия коронавирус.

Принц Филип - голямата любов, силата и опората на британската кралица (СНИМКИ)

Британският премиер Борис Джонсън бе сред изпратилите поздравления до кралицата за рождения ѝ ден. "Винаги съм изпитвал дълбоко възхищение към Нейно величество и службата ѝ на страната и на Общността на нациите. Горд съм да служа като неин премиер", написа Джонсън в Twitter.
БТА