Британската кралица Елизабет Втора отбелязва 95-ия си рожден, докато все още е в траур за съпруга си принц Филип, съобщават световните агенции.

Херцогът на Единбург почина на 9 април на 99-годишна възраст.

Кралица Елизабет Втора ще посрещне рождения си ден без топовни салюти

Според кралски източници Нейно Величество "няма планове" за отбелязване на събитието. Това е първият рожден ден на кралица Елизабет Втора без принц Филип - неин съпруг от 73 години.
Заради траура и съобразно ограниченията заради коронавирусната пандемия се очаква Нейно Величество да посрещне 95-ия си рожден ден в замъка Уиндзор в обкръжението на ограничен брой лица.

Кралицата пребивава в Уиндзор откакто в Англия бяха въведени строги мерки с цел да се ограничи разпространението на коронавируса.

Баща, дядо и прадядо: Кралското семейство си спомня принц Филип (СНИМКИ)

Именно в замъка, който се намира в Бъркшър на около 40 километра от Лондон, кралица Елизабет Втора и принц Филип отпразнуваха 73-ата годишнина от сватбата си и посрещнаха Коледа.
Погребението на херцога на Единбург, на което присъстваха ограничен брой близки - едва 30 души, беше на 17 април на територията на Уиндзор.

Принц Филип е планирал погребението си цели 18 години (СНИМКИ)

Двуседмичният траур, който кралското семейство спазва след кончината на принц Филип, изтича на 23 април.

Поради тази причина на днешния рожден ден на кралица Елизабет Втора няма да прозвучат обичайните топовни салюти.
Рожденият ден на Нейно Величество обикновено се отбелязва с 21 залпа, но за втора поредна година оръдията ще "замълчат".

Любов като от приказка: Неодобряваният младоженец Филип и непоколебимата Елизабет

Миналата година традиционните артилерийски салюти не прозвучаха заради ограниченията, свързани с коронавирусната пандемия.

Тази година заради траура от Бъкингамския дворец вероятно няма да разпространят празнични фотографии, които обикновено се публикуват на рождения ден на кралица Елизабет Втора, отбелязва агенция Прес асосиейшън.

15 малко известни факта за кралица Елизабет Втора (СНИМКИ)

В същото време, поради ограниченията на фона на пандемията, Нейно Величество няма да може да отпразнува рождения си ден заедно с голям брой свои близки.

В момента обкръжението на кралица Елизабет Втора се състои само от няколко десетки души, които ограничават контактите с външния свят, включително с членове на собствените си семейства. Неофициално те се наричат "защитен пашкул", създаден около монарха.

Принц Филип - голямата любов, силата и опората на британската кралица

Като се изключат траурът и ограничителните мерки, рожденият ден на кралица Елизабет Втора тази година няма да се различава особено от предишните.
По правило Нейно Величество отбелязва датата без специални тържества. Официалните чествания на рождения ѝ ден са през втората събота на юни. Заради пандемията обаче традиционният парад в центъра на Лондон по случай събитието е отменен за втора поредна година.

Кралица Елизабет Втора, родена през 1926 г., се възкачва на трона на 25-годишна възраст, наследявайки баща си крал Джордж Шести (1895-1952).

Поглед в миналото: Елизабет II от малка принцеса до 25-ата ѝ годишнина на трона (СНИМКИ)

През септември 2015 г. Нейно Величество подобри рекорда на кралица Виктория (1819-1901) за най-дълго властвал монарх в британската история.

След смъртта на краля на Тайланд Пумипон Адулядет (Рама Девети) на 13 октомври 2016 г. кралица Елизабет Втора стана най-дълго властвалият монарх в света.

Вижте кралица Елизабет Втора от бебе през 1926-а до днес (ВИДЕО)

Нейно Величество е и най-възрастният действащ държавен глава.
БТА