Зад кралица Елизабет Втора, задържала се като "стабилна скала" десетилетия наред на британския престол в един постоянно променящ се свят, до днес стоеше нейната "сила и опора" - съпругът ѝ принц Филип, който почина на 99 години.

По време на непоклатимия им брак херцогът на Единбург подкрепяше, съветваше и обичаше кралица Елизабет Втора. И се смееше заедно с нея. Нищо чудно, че тя го наричаше нейната "сила и опора", отбелязва в. "Дейли експрес".

Принц Филип - голямата любов, силата и опората на британската кралица (СНИМКИ)

За разлика от пра-прабаба си кралица Виктория, която властва 40 години без любимия си съпруг принц Албърт, кралица Елизабет Втора е "благословена" мъжът ѝ принц Филип да е изминал "всяка важна крачка от пътя" заедно с нея.

Макар първоначално да не е одобрен от родителите и придворните, брачният съюз между кралица Елизабет Втора и принц Филип е история за голям успех
Макар първоначално да не е одобрен от родителите и придворните, брачният съюз между кралица Елизабет Втора и принц Филип е история за голям успех БТА

И макар първоначално да не е одобрен от родителите и придворните, брачният съюз между кралица Елизабет Втора и принц Филип е история за голям успех.

Говори се, че едва 13-годишна, Елизабет се зарича, че никога няма да вземе за съпруг друг мъж, освен Филип. Това се случва през 1939 г., когато тя е още принцеса, а той е привлекателен гръцки принц и морски кадет.

Любовната история на кралица Елизабет Втора и принц Филип (СНИМКИ/ВИДЕО)

Когато Филип ѝ предлага брак - в имението Балморал през 1946 г. - Елизабет приема, без да се посъветва с родителите си. Кралят и кралицата настояват за период на размисъл, но принцесата е непоколебима в решението си. Писмата, писани скоро след сватбата им през 1947 г., са свидетелство за голямата им любов.

Официална снимка от сватбата на принц Филип и принцеса Елизабет
БТА

"Филип е ангел", възторжено споделя принцеса Елизабет с родителите си. "С него се държим така, сякаш си принадлежим от години". Не по-малко ентусиазиран е и Филип: "Тя е единственото нещо в света, което е абсолютно реално за мен".

В младостта си Филип е човек на действието - той се радва на службата си в Кралския военноморски флот на Великобритания и се отличава във военно време.

За да го запомним с усмивка: Най-забавните лафове и гафове на принц Филип през годините

Смята се, че двойката е била най-щастлива, когато Филип е разпределен в Малта от 1949 до 1951 г. С него е и бъдещата кралица. Нейно величество впоследствие е споделяла с нотка тъга, че това е било единственото време, в което е могла да води "нормален" живот.

Елизабет Втора и принц Филип
Gulliver/Getty Images

Заболяването и преждевременната смърт на баща ѝ крал Джордж Шести слагат рязък край на това относително безгрижно време. Първоначално Филип си взима отпуск за неопределено време от флота, но впоследствие става ясно, че той никога няма да се върне на служба.

"Смятах, че ще имам флотска кариера, но се разбра, че няма надежда. Понякога човек няма избор. Нещата просто се случват и трябва да бъдат направени компромиси. Такъв е животът. Приех го и се опитах да дам най-доброто от себе си", казва по-късно принцът.

Принц Филип и кралица Елизабет
Gulliver/Getty Images

Въпреки дълголетието си, бракът на Елизабет и Филип не винаги е бил безпроблемен. Особено в ранните години, когато Елизабет вече е кралица, принцът се бори с това постоянно да е в сянката ѝ и да стои на няколко крачки зад нея.

Кралица Елизабет Втора: От военновременна принцеса до обичан монарх

Навремето в разговор с австралиец, който споделя, че съпругата му е доктор по философия и е по-значима от него, Филип казва: "А, да, в нашето семейство имаме същия проблем".

Кралица Елизабет и принц Филип
Gulliver/Getty Images

Кралският съпруг също така не крие недоволството си, че четирите му деца приемат презимето на Елизабет - Уиндзор, а не неговото - Маунтбатън.

"Аз съм единственият мъж в страната, на когото не е позволено да даде името си на собствените си деца", жалва се принц Филип.

В очите на закона бракът между кралица Елизабет Втора и херцога на Единбург е неравен - организацията на целия живот на принц Филип зависи от официалната програма на съпругата му. С течение на времето обаче той свиква с необичайната си позиция. "Моята роля на първо, второ и последно място е никога да не разочаровам кралицата", заявява навремето Филип.

Кралица Елизабет и принц Филип
Gulliver/Getty Images

Легендарното сърдито изражение на херцога на Единбург обаче крие добро сърце. По време на обиколка преди години принц Филип забелязва в тълпата печално момиченце с едничък нарцис в ръка, което кралицата е пропуснала. Кралският съпруг преминава през огражденията, вдига детето и му казва да поднесе цветето си на Нейно Величество.

Кралица Елизабет Втора и принц Филип са се подкрепяли взаимно в "главоболията" покрай разводите на три от четирите им деца, както и в най-трудния период - от 1992 г., когато престолонаследникът принц Чарлз и принцеса Даяна оповестяват раздялата си, до смъртта на лейди Ди пет години по-късно.

Успешното партньорство между кралица Елизабет Втора и съпруга ѝ е изградено не само върху любов и взаимно уважение, но и върху сходното им чувство за хумор.

Елизабет Втора и принц Филип

Това не означава обаче, че в семейния си живот те са били имунизирани срещу обичайните за всеки брак кавги. Бившият личен секретар на кралицата, лорд Чартърис, разкрива, че не е било необичайно за Елизабет да казва на съпруга си "да си затваря устата".

"Принц Филип е единственият мъж в света, който третира Нейно Величество просто като друго човешко същество. Той е единственият, който може да се държи по този начин. И колкото и странно да изглежда, смятам, че тя цени това", е казвал още лорд Чартърис.

Елизабет Втора и принц Филип
Guliver/Getty Images

Запитан веднъж каква е тайната на успешния брак, принц Филип отговаря: "Различните интереси. Това е нещото, което не трябва да се оспорва".

Бракът на кралица Елизабет Втора с херцога на Единбург, подобно на властването ѝ, е триумф на стабилността. Заради склонността му към гафове и характерната му намусеност, важността на принц Филип често е омаловажавана.

Не и от кралица Елизабет Втора обаче, която в речта си по случай златната годишнина от сватбата им през 1997 г., заяви, че през всички тези години Филип е бил нейна "сила и опора".
БТА