Бракът на кралица Елизабет Втора и принц Филип  най-дългият в британската кралска история
Бракът на кралица Елизабет Втора и принц Филип най-дългият в британската кралска история / Gulliver/Getty Images
Британската кралица Елизабет Втора и съпругът ѝ принц Филип се готвят да отбележат платинената годишнина от сватбата си без излишен шум, пише в. "Дейли експрес".

Пет приказни сватби от света на кралските особи (СНИМКИ)

Кралица Елизабет Втора и принц Филип могат да се похвалят с най-дългия брак на монарх в британската история -  цели 70 години. Вижте историята на тяхната любов vista adore

Неодобряван младоженец и брак, превърнал се в „голям успех“

През 1947 г. е оповестен годежът на принцеса Елизабет и Филип Маунтбатън, който има гръцко, датско и германско кралско потекло.

Сватбата им е на 20 ноември 1947 годиан в Уестминстърското абатство в Лондон.
 
A Look Back at Queen Elizabeth and Prince Philip's Wedding Day

Queen Elizabeth II and Prince Philip had a surprisingly sweet romance: http://hsbu.us/QTi65RT

Публикувахте от House Beautiful Magazine в 31 януари 2017 г.
Младоженецът получава титлите принц Филип и херцог на Единбург.

Младата принцеса Елизабет, която вече е майка на две деца - принц Чарлз и принцеса Ана, на 25-годишна възраст се озовава в центъра на британския политически живот, след като баща ѝ, крал Джордж Шести, умира внезапно през 1952 г.

Кралица Елизабет Втора и принц Филип с дъщеря им принцеса Ана и сина им принц Чарлз
Кралица Елизабет Втора и принц Филип с дъщеря им принцеса Ана и сина им принц Чарлз Gulliver/Getty Images

След като става кралица, Елизабет ражда още две деца - принцовете Андрю и Едуард.

Кралица Елизабет II – 65 години на трона, 4 деца, 8 внуци, 5 правнуци

По време на непоклатимия им брак херцогът на Единбург е подкрепял, съветвал и обичал кралица Елизабет Втора. И се е смял заедно с нея. Нищо чудно, че тя го нарича нейната "сила и опора".

Макар първоначално да не е одобрен от родителите и придворните, сега, наближавайки 70-годишнината си, бракът на кралица Елизабет Втора и принц Филип е история за голям успех.

Как започва всичко
 
 
Queen Elizbaeth and Prince Philip's love story

Queen Elizabeth + Prince Philip's royal love story 👑 ❤️

Публикувахте от HELLO! US в 5 ноември 2017 г.
Говори се, че още на 13-годишна възраст Елизабет се зарекла, че никога няма да вземе за съпруг друг мъж, освен Филип. Това се случва през 1939 г., когато тя е още принцеса, а той е привлекателен гръцки принц и морски кадет.

Когато Филип ѝ предлага брак - в имението Балморал през 1946 г. - Елизабет приема, без да се посъветва с родителите си. Кралят и кралицата настояват за период на размисъл, но принцесата е непоколебима в решението си. Писмата, писани скоро след сватбата им през 1947 г., са свидетелство за голямата им любов.

"Филип е ангел", възторжено казва принцеса Елизабет на родителите си. "С него се държим така, сякаш си принадлежим от години". Не по-малко ентусиазиран е и Филип: "Тя е единственото нещо в света, което е абсолютно реално за мен".

Най-щастливите години и краят на безгрижното време

Смята се, че двойката е била най-щастлива, когато Филип е разпределен в Малта от 1949 до 1951 г. С него е и бъдещата кралица. Нейно величество впоследствие е споделяла с нотка тъга, че това е било единственото време, в което е могла да води "нормален" живот.

Заболяването и преждевременната смърт на баща ѝ крал Джордж Шести слагат рязък край на това относително безгрижно време. Първоначално Филип си взима отпуск за неопределено време от флота, но впоследствие става ясно, че той никога няма да се върне на служба.

Кралица Елизабет Втора и принц Филип
Кралица Елизабет Втора и принц Филип на посещение в Австралия през 1954 година Gulliver/Getty Images

Във всеки брак има проблеми

Въпреки дълголетието си, бракът на Елизабет и Филип не винаги е бил безпроблемен. Особено в ранните години, когато Елизабет вече е кралица, принцът се бори с това постоянно да е в сянката ѝ и да стои на няколко крачки за нея.

Навремето в разговор с австралиец, който споделя, че съпругата му е доктор по философия и е по-значима от него, Филип казва: "А, да, в нашето семейство имаме същия проблем".

Кралица Елизабет и нейните ярки тоалети (СНИМКИ)

Кралският съпруг също така не крие недоволството си, че четирите му деца приемат презимето на Елизабет - Уиндзор, а не неговото - Маунтбатън. "Аз съм единственият мъж в страната, на когото не е позволено да даде името си на собствените си деца", жалва се принц Филип.

Кралица Елизабет Втора и принц Филип на кралския балкон на Бъкингамския дворец
Кралица Елизабет Втора и принц Филип на кралския балкон на Бъкингамския дворец Gulliver/Getty Images

В очите на закона бракът между кралица Елизабет Втора и херцога на Единбург е неравен - организацията на целия живот на принц Филип зависи от официалната програма на съпругата му.

С течение на времето обаче той свиква с необичайната си позиция. "Моята роля на първо, второ и последно място е никога да не разочаровам Кралицата", заявява веднъж Филип.

Взаимна подкрепа във всички беди

Кралица Елизабет Втора и принц Филип са се подкрепяли взаимно в "главоболията" покрай разводите на три от четирите си деца, както и в най-трудния период - от 1992 г., когато престолонаследникът принц Чарлз и принцеса Даяна оповестяват раздялата си до смъртта на лейди Ди пет години по-късно.

Само с любов и уважение не може, нужно е и чувство за хумор

Успешното партньорство между кралица Елизабет Втора и съпруга ѝ е изградено не само върху любов и взаимно уважение, но и върху сходното им чувство за хумор. Това не означава обаче, че в семейния си живот те са били имунизирани срещу обичайните за всеки брак кавги.

Единбургският херцог успява да свикне с положението си и да се превърне в нейна "сила и опора", както го нарича кралица Елизабет Втора.
Gettyimages

Бившият личен секретар на кралицата, лорд Чартърис, е разкрил, че не е било необичайно за Елизабет да казва на съпруга си "да си затваря устата".

Съпругът на кралица Елизабет Втора насаме я нарича „Зелка“

"Принц Филип е единственият мъж в света, който третира Кралицата просто като друго човешко същество. Той е единственият, който може да се държи по този начин. И колкото и странно да изглежда, смятам, че тя цени това", е казвал още лорд Чартърис.

Тайната на успешния им брак

Запитан веднъж каква е тайната на успешния брак, принц Филип е отговорил: "Различните интереси. Това е нещото, което не трябва да се оспорва".

Бракът на кралица Елизабет Втора с херцога на Единбург, подобно на властването ѝ, е триумф на стабилността.

Най-големите гафове на принц Филип през годините

Заради склонността му към гафове и характерната му намусеност, важността на принц Филип често е омаловажавана. Не и от кралица Елизабет Втора обаче, която в речта си по случай златната годишнина от сватбата им през 1997 г., заяви, че през всички тези години Филип е бил нейна "сила и опора".

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА