Съпругът на кралица Елизабет Втора насаме я нарича „Зелка“
Съпругът на кралица Елизабет Втора насаме я нарича „Зелка“ / Guliver/Getty Images

На 9 септември кралица Елизабет Втора установява рекорд сред британските монарси по продължителност на пребиваване на престола. Името на Нейно Величество не слиза от първите страници на местните вестници, съобщава агенция ТАСС.

Но този път медиите изглежда са решили да удивят поданиците на кралицата с подборка от неизвестни и любопитни факти за нея.

63 години на трона: кралица Елизабет не дава признаци за оттегляне

Журналистите изчислиха, че за своето 63-годишно властване Елизабет Втора е извършила 256 официални посещения в 129 страни. Интересното в случая е, че нито за една визита не й е потрябвал паспорт, тъй като тя няма такъв. Това е така, защото всички паспорти във Великобритания се издават от нейно име.

Сигурно малцина знаят, че кралската особа говори френски и зад граница често използва този език, като не прибягва до услугите на преводач.

Защо Елизабет Втора няма да абдикира?

Елизабет Втора е известен любител на чая, като предпочита сорта "Ърл Грей". Нейно Величество не отказва чашка джин с аперитив "Дабоннет" преди обяд за по-добро храносмилане. При празнични приеми в Бъкингамския дворец кралицата винаги лично инспектира сервирането, за да бъде всичко перфектно при посрещането на височайшите гости.

Не всички знаят, че кралската особа е могла да се омъжи още на 17-годишна възраст. Ръката й поискал не друг, а Единбургският херцог принц Филип, неин сегашен съпруг. Но тогава родителите на Елизабет Втора решили, че тя още не е готова за брак и се съгласили с предложението на принца едва 4 години по-късно.

За изминалите десетилетия кралицата се утвърди в страната с прозвището "Лилибет", а в семеен кръг нейният съпруг я нарича Cabbage /Зелка/.

„Малката Лилибет" е на път да стане най-дълго царувалият британски монарх

Медиите не пропуснаха да отбележат и факта, че по време на своето властване Елизабет Втора е допринесла за привличането в икономиката на страната на 57 милиарда британски лири /87 милиарда долара/. Що се касае до разходите за издръжката на монархията като цяло, за тях журналистите тактично премълчават в навечерието на празника.

Източник: БТА