Британският принц Филип
Британският принц Филип / Guliver/Getty Images
Британският принц Филип, съпруг на кралица Елизабет Втора, е решил да не изпълнява повече обществени задължения след август, съобщи кралското семейство, цитирано от ДПА и Асошиейтед прес.

Принц Филип прекратява официалните си задължения (СНИМКИ)

95-годишният принц, известен и като херцог на Единбург, е взел решението сам и "има пълната подкрепа на кралицата", се казва в изявлението на Бъкингамския дворец.
Гафовете и шегите на принц Филип

Принц Филип е толкова известен с гафовете и шегите си, колкото кралица Елизабет Втора с резервираността си, отбелязва Франс прес.

Един от класическите му гафове е на церемонията по независимостта на Кения през 1963 г., където той представлява Великобритания, отбелязва Ройтерс. В момента, когато британското знаме е на път да бъде свалено, той се обръща към лидера на движението за независимост Джомо Кениата, с въпроса "сигурни ли сте, че искате да продължите?"

През 1967 г., в отговор на въпрос дали иска да отиде в Москва, за да помогне за облекчаване на напрежението на Студената война, принц Филип заявява: "Много бих искал да отида в Русия - макар че копелетата убиха половината ми семейство".

Принц Филип измести внука си принц Хари в класация за стил

При посещение в Китай през 80-те години съпругът на Елизабет Втора предупреждава британски студенти, че ако останат прекалено дълго, "ще им се дръпнат очите".

През 2001 г. принц Филип казва на 13-годишно момче, което искало да отиде в Космоса, че е прекалено дебел за астронавт, а на обиколка на Австралия следващата година принцът попитал абориген дали още се бият с копия.
Принц Филип – скалата на кралица Елизабет Втора

Кралица Елизабет Втора цени подкрепата на своя съпруг до такава степен, че често го нарича "нейната скала".

Съпругът на кралица Елизабет Втора насаме я нарича „Зелка“

Роден на гръцкия остров Корфу през 1921 г., той е на 18 месеца, когато го отнасят на британски кораб на легло от кашони за портокали, след като чичо му, гръцкият крал, е свален от престола.

Като член на британския кралски флот участва активно във Втората световна война. Младият офицер е на 18 години, когато за първи път се среща с 13-годишната Елизабет, която е омаяна от него.

Вижте кралица Елизабет Втора като момиче

Първоначално родителите ѝ гледат с лошо око на връзката ѝ с безпаричен чуждестранен принц, но на 20 ноември 1947 г. двамата сключват брак в Уестминстърското абатство и той приема титлата Филип Маунтбатън.
Преждевременната смърт на крал Джордж Шести през 1952 г., наследен на престола от Елизабет Втора, го принуждава да сложи край на кариерата си във флота, което е трудна стъпка за него, според негови близки.

70 години брак

През юни принц Филип ще навърши 96 години, а през ноември кралската двойка ще отпразнува 70-ата годишнина от брака си.

принц Филип кралица Елизабет Втора
Guliver/Getty Images

Принцът и кралицата имат четири деца и осем внуци. Най-големият им син, принц Чарлз, е престолонаследник.

През последните години общественото внимание все повече се фокусира върху престолонаследника и върху принц Уилям и съпругата му Кейт.

Принц Филип остава покровител на 780 организации

Принц Филип страдаше от кардиологични и други здравословни проблеми, но поддържаше активна обществена дейност. При посещение в лондонски клуб за крикет наскоро той изглеждаше в добро здраве и се пошегува, че е човекът с най-голям опит в света по отношение на откриването на паметни плочи.

принц Филип
Guliver/Getty Images

До август принцът ще участва във вече уговорени обществени изяви, както индивидуално, така и придружавайки кралицата, се казва в изявлението на Бъкингамския дворец. "След това херцогът на Единбург няма да приема нови покани за посещения и ангажименти, макар че може да реши от време на време да посети някои публични събития".

Принц Филип ще остане покровител на около 780 организации, но няма да играе активна роля. 91-годишната кралица ще продължи пълната си обществена програма, също с подкрепата на кралското семейство, се казва в изявлението.
БТА