Бъкингамския дворец
Бъкингамския дворец / gettyimages.com

Британският принц Филип – 95-годишният съпруг на кралица Елизабет Втора, ще се оттегли от обществени ангажименти по-късно тази година, съобщиха от Бъкингамския дворец, предаде АФП.

Бъкингамския дворец
gettyimages.com

През есента съпругът на кралицата ще прекрати изпълнението на официалните си задължения, съобщи ТАСС. Решението е взето с пълната подкрепа на монарха, се казва в изявление на двореца.

Херцог Филип е на 95 години. Той е роден на 10 юни 1921 г. в двореца Мон Репо на остров Корфу, Гърция. Филип е член на гръцкото и британското кралски семейства.

Прин Филип
gettyimages.com

През 1947 г. сключва брак с бъдещата кралица Елизабет. След сватбата получава титлата принц Филип, херцог на Единбург. Година по-късно се ражда и първото им дете — престолонаследникът принц Чарлз. След това идват принцеса Ан (1950), принц Андрю (1960) и принц Едуард (1964).

В ранните часове сутринта "Дейли мейл" разпространи новината, че най-високопоставените служители на английската кралица са призовали цялото кралско домакинство да се появи днес на "изключително нетипична" спешна среща в Бъкингамския дворец.

Бъкингамския дворец
gettyimages.com

 

БГНЕС