Херцогът на Единбург си отиде на 99-годишна възраст
Принц Филип, съпруг на британската кралица Елизабет Втора, почина на 99-годишна възраст, съобщи Бъкингамският дворец, цитиран от Ройтерс.

Принц Филип - силата и опората на кралица Елизабет Втора (СНИМКИ)

"С голяма скръб Нейно Величество кралица Елизабет Втора съобщава за кончината на любящия ѝ съпруг, негово Кралско Височество принц Филип, херцог на Единбург. Негово Кралско Височество си отиде тази сутрин в Уиндзорския дворец. Следващи съобщения ще бъдат направени по-късно. Кралското семейство както и хората по света, скърбят за неговата загуба", се казва в съобщението.
Великобритания потъна в траур след смъртта на херцога на Единбург. В страната са спуснати държавните флагове.

Борис Джонсън бе сред първите, отдали почит на принц Филип. Британският премиер заяви, че страната ще скърби заедно с кралското семейство и кралица Елизабет Втора, която е загубила "своята опора и упование от повече от 70 години".

Светът отдава почит на принц Филип - опората на кралица Елизабет Втора

На 16 март принц Филип беше изписан от болница, където изкара един месец. Съпругът на кралицата беше хоспитализиран на 16 февруари по съвет на лекарите, след като се почувствал зле. Впоследствие от Бъкингамския дворец беше потвърдено, че е бил диагностициран с инфекция, нямаща връзка с коронавируса .

Британският принц Филип
Gulliver/Getty Images

На 1 март Негово Височество беше преместен в лондонската болница "Сейнт Бартоломю", а на 3 март той бе подложен на сърдечна операция във връзка със заболяване на сърцето. След това се завърна в болницата "Едуард VII", за да се възстанови. Общо принц Филип престоя в двете болници 28 дни. Преди това на него никога не му се беше налагала толкова дълга хоспитализация.

През 2011 година Единбургският херцог беше хоспитализиран в болница в Кембриджшър заради болки в гърдите. Лекарите установиха, че 90-годишният член на кралското семейство има проблем с коронарната артерия и му беше имплантиран стент. Тогава той престоя в болница 17 дни.

Принц Филип беше голямата любов, силата и опората на британската кралица

принц Филип Елизабет Втора
Бъдещата кралица Елизабет Втора и принц Филип БТА

Роден на остров Корфу на 10 юни 1921 г. като принц на Гърция и Дания, Филип учи в Шотландия, а от 1939 г. е курсант в Кралския военноморски колеж в Дартмут, Южна Англия. Тогава - 18-годишен, среща за пръв път 13-годишната принцеса Елизабет. По време на Втората световна война служи в кралските военноморски сили, бързо се издига в кариерата и пред него се отварят блестящи перспективи.

За да го запомним с усмивка: Най-забавните лафове и гафове на принц Филип през годините

След войната двамата с Елизабет се сгодяват. Двойката сключва брак на 10 ноември 1947 г. Раждат им се четири деца - Чарлз, Ана, Андрю и Едуард. Филип е принуден да се откаже от титлите си по рождение, но става херцог на Единбург. Става британски поданик и приема в англицизиран вид фамилното име на майка си - Маунтбатън.

Официална снимка от сватбата на принц Филип и принцеса Елизабет
Официална снимка от сватбата на принц Филип и принцеса Елизабет БТА

Бракът на Елизабет и Филип е най-дълъг за британски суверен.

Принц Филип - голямата любов, силата и опората на британската кралица

"Той е моята сила и опора през всичките тези години" - казва британската кралица за 50-атата им годишнина през 1997 г.

принц Филип Елизабет деца
БТА

През 2017 година година херцогът на Единбург прекрати официалните си ангажименти. Смята се, че за времето си в служба на Нейно Величество той е участвал в над 22 000 самостоятелни изяви.

След като преустанови активната си дейност, принц Филип от време на време придружаваше кралица Елизабет Втора, която продължава да изпълнява пълна програма от официални ангажименти.

През десетилетията на активна дейност принц Филип е произнесъл близо 5500 речи, написал е 14 книги и е бил на 637 самостоятелни посещения в чужбина. Херцогът на Единбург бе поддръжник на каузи за защита и опазване на околната среда и проявяваше интереси към науката, инженерството и индустрията.

БТА