Елизабет Втора и принц Филип
Елизабет Втора и принц Филип / Gulliver/Getty Images
Британската Кралица Елизабет Втора и принц Филип празнуват 73-ата годишнина от сватбата си днес, но няма да са с близките си заради ограничителните мерки срещу новия коронавирус, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Елизабет Втора и принц Филип
Gulliver/Getty Images

За да отбележи годишнината, Бъкингамският дворец разпространи снимка на 94-годишната кралица и 99-годишния й съпруг - и двамата усмихнати четат картичка от правнуците си принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи и поздравителни писма. Елизабет Втора е с брошка-хризантема от сапфири и диаманти, каквато носи на снимки от началото на медения им месец в Броъдландс, Южна Англия.
 

Снимката е направена в Уиндзорския замък, където кралица Елизабет Втора и съпругът й са отседнали по време на пандемията от новия коронавирус.

Двамата сключват брак на 20 ноември 1947 г., две години след Втората световна война. Тогава Елизабет е на 21 години. Те се запознават на сватбата на братовчедката на принц Филип - принцеса Марина Гръцка за херцога на Кент, който е чичо на Елизабет през 1934 г. Принц Филип привлича вниманието на 13-годишната принцеса, когато тя посещава с родителите си Кралския морски колеж в Дартмут, в който той е кадет. Тя се възкачва на престола през 1952 г.
 

Кралица Елизабет и принц Филип имат четири деца. Бракът им е най-дълъг за британски суверен.

"Той е моята сила и опора през всичките тези години" - каза кралица Елизабет Втора за 50-атата им годишнина през 1997 г.
БТА