/ iStock/Getty Images
Обвиненията дойдоха, след като бе разкрито, че милиони фалшиви банкови сметки са създадени за постигане на целите на продажбите
Бившият изпълнителен директор на Wells Fargo Джон Стъмпф трябва да плати 17,5 млн. долара за създаване на фалшиви сметки на банката, съобщи Би Би Си.

Освен това му беше забранено да работи във финансовата индустрия „по какъвто и да е начин“ за цял живот.

Това е рядък пример за това, че висш банков ръководител е лично наказан за това, че не е успял да спре нарушенията.

Обвиненията дойдоха, след като бе разкрито, че милиони фалшиви банкови сметки са създадени за постигане на целите на продажбите.

Доналд Тръмп: Американската мечта се завръща, в разгара на икономически бум сме

През август 2017 г. от трезора заявиха, че до 3,5 милиона акаунта може да са създадени за клиенти без тяхно разрешение. Сметките са създадени за период от осем години.

Забраната за работа във финансовата сфера за цял живот за Стъмпф е по-строга от всичко, с което се сблъскват ръководителите на финансовата индустрия след финансовата криза през 2008 г.

Службата за контрол на валутата - администраторът на федералната банкова система - също заяви, че се е решила проблеми с други двама бивши ръководители и огласи обвинения срещу петима други бивши служители.

Когато Стъмпф напусна банката, след като скандалът беше разкрит за първи път през 2016 г., той беше атакуван в Туитър от сенатора от Масачузетс - а сега и гледаща към президентския пост - Елизабет Уорън.

Испански съд осъди 83-годишен банкер, опитал да изнесе картина на Пикасо от страната

По онова време бе съобщено, че той се е оттеглил от банката със 130 милиона долара.

В отговор на решението, главният изпълнителен директор на Wells Fargo Чарли Шарф написа на служителите:

„По времето на проблемите с продажбите практиката не е разполагала с подходящи хора, структура, процеси, контрол или култура, за да предотврати неподходящото поведение. Това е било непростимо. Нашите клиенти и всички вие заслужихте повече от ръководството на тази компания."

Това е последният регулаторен удар върху проблемната компания.

Финансовите ръководители от Г-20 подчертаха засилването на напрежението в търговията


През 2018 г. Wells Fargo беше глобена с рекордните 1 млрд. долара от два американски регулатора за приключване на разследвания за застраховки на автомобили и нарушения на ипотечните заеми.

Санкциите бяха наложени от Бюрото за финансова защита на потребителите (CFPB) и Службата за контрол на валутата.

В допълнение към глобата банката получи нареждане и да възстанови средствата на клиентите. От банката се съгласили на споразумение без да признаят допуснати грешки.
БГНЕС