/ БГНЕС
Закъснявайки с 18 минути, той остави делегатите в залата да бъдат забавлявани от девет швейцарски тенори
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че американската мечта се завръща „по-голяма, по-силна и по-добра от преди“ . Изказвайки се на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, той заяви, че „Америка е жива, Америка процъфтява и, да, Америка печели отново“, цитира думите му британският вестник The Times.

Тръмп каза, че Съединените щати са „в разгара на икономически бум, какъвто светът никога не е виждал досега“, като той представи дълъг списък от статистически данни за създаването на работни места и инвестициите. През третото тримесечие на миналата година икономиката на САЩ е нараснала с 2,1 на сто, под историческата средна стойност.

Борисов обсъжда с Иванка Тръмп речта на баща ѝ (СНИМКИ)

Вече не просто концентрираме богатството сред малко хора. Развиваме икономика, която работи за всички “, каза той. Речта му - която на моменти наподобяваше обръщение от предизборна кампания - беше в рязък контраст с обичайните речи в Давос.

С Великобритания, която се подготвя да напусне Европейския съюз в края на този месец, той изрази очакванията за трансатлантическото споразумение за свободна търговия след Брекзит: „Очакваме с нетърпение да договорим страхотна нова сделка с Обединеното кралство, което има прекрасен нов премиер , който иска да сключи сделка. "

Тръмп критикува т.нар. „алармисти“ в забележки, интерпретирани като атака срещу Грета Тунберг, която също говори по време на конференцията. „Това не е време за песимизъм“, каза той. „Това е време за оптимизъм. Време за отхвърляне на трайните пророци на обречеността и техните прогнози за апокалипсис. Никога няма да позволим на радикалните социалисти да разрушат икономиката ни."

Тръмп скочи на природозащитниците, нарече ги "пророци на гибелта"

САЩ ще се присъединят към схема на Световния икономически форум за използване на публични и частни средства за засаждане на един трилион дървета до края на това десетилетие. „Времето за скептицизъм приключи“, заяви президентът и благодари на бизнес лидерите на форума, че върнаха инвестициите и фабриките в своята страна.

Той също използва речта си, за да повтори атаката си срещу Федералния резерв, централната банка на Америка, която той многократно призовава да намали лихвите. „Фед повиши лихвите твърде бързо и ги сваля твърде бавно“, заяви той. „Принудени сме да се състезаваме с нации, които получават отрицателни проценти - нещо съвсем ново. Те получават заплащане, за да вземат пари назаем, нещо, с което бих могъл да свикна много бързо “, добави той. "Харесва ми."

САЩ поправиха повредените търговски сделки и разработиха нов модел на търговия, който е „справедлив и реципрочен“, заяви президентът и добави, че отношенията на страната му с Китай никога не са били по-добри. Двете най-големи икономики в света наскоро се опитаха да неутрализират търговската си война с временно споразумение. „Приключихме с бедствието НАФТА (Северноамериканското споразумение за свободна търговия –бел.ред.)“, каза г-н Тръмп, говорейки за предоговореното от администрацията му споразумение с Мексико и Канада.

Закъснявайки с 18 минути, той остави делегатите в залата да бъдат забавлявани от девет швейцарски тенори.
Агенция "Фокус"