/ iStock/Getty Images
Министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20 подчертаха, че напрежението в геополитиката и търговията се е засилило, което повишава рисковете пред ускоряването на световния растеж. Те обаче не призоваха за решаване на задълбочаващия се американско-китайски конфликт, предаде Ройтерс.

След едни не леки преговори, които можеше да не доведат до заключителна декларация, финансовите министри и централните банкери от Г-20 потвърдиха на срещата си в японския град Фукуока използваните при срещата на върха на групата в Буенос Айрес през декември формулировки, предлагащи умерена подкрепа за една многостранна търговска система, основаваща се на правила.

Изкуственият интелект - основна тема на министрите от Г-20

Световният растеж изглежда се стабилизира и се очаква да се съживи умерено по-късно тази година и догодина. Това се посочва в комюникето на финансовите министри след приключването на срещата им.

Растежът обаче остава нисък с рискове към понижение. Най-същественото - търговското и геополитическото напрежение се засилиха. Ще продължим да търсим решение на тези рискове и сме готови да предприемем допълнителни мерки, се заявява още в заключителния документ.

Земеделските министри от Г-20 обсъждат как да привлекат млади хора в селското стопанство

Централният банкер на Германия Йенс Вайдман каза след срещата, че търговският спор между САЩ и Китай може да намали световната търговия с 1 процент в средносрочен план. По думите му глобалната икономика страда много от несигурността. Германската икономика може леко да се свие през второто тримесечие, но не са необходими мерки за стимулирането й, допълни Вайдман.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард призова най-големите икономики от Г-20 да превърнат намаляването на напрежението в търговията в свой приоритет, за да намалят рисковете за глобалния растеж, предаде Ройтерс.

Срещнахме се в момент, когато световната икономика показва предварителни признаци за стабилизиране и засилване на растежа. Това са добри новини, но пътят, който ни очаква, продължава да е изпълнен с несигурност и рискове, каза Лагард след срещата на финансовите министри и управителите на централните банки от Г-20 в японския град Фукуока. Подчертавам, че за да бъдат смекчени тези рискове, главният ни приоритет трябва да е уреждането на сегашните търговски напрежения, включително премахването на съществуващите митнически тарифи и избягването на нови, каза Лагард. Тя добави, че е необходимо да се работи и за модернизиране на международната търговска система.

В приетата на срещата на финансовите министри от Г-20 декларация се говори още за необходимостта от ускоряване на работата за създаване на по-ефикасна система за данъчно облагане на големите цифрови компании, предаде ТАСС.

Целта е през 2020 г. да е изработен специален документ по този въпрос. Най-активни привърженици на въвеждането на т. нар. цифров данък са Франция и Великобритания. Те искат многонационалните дигитални корпорации като Амазон (Amazon), Епъл (Apple), Фейсбук (Facebook) и Гугъл (Google) да плащат данъци в страните, където получават основните си печалби, а не в държавите, на чиято територия се намират централите им.

В заключителния документ се отбелязва още, че според държавите от Г-20 сегашната ситуация с криптовалутите не представлява опасност за световната икономика, но се запазват рисковете, свързани с използването на тези валути за престъпни цели, съобщи ТАСС.

Сред посочените рискове са недостатъчната защитата на потребителите и инвеститорите, прането на пари и финансирането на тероризма.

Освен това в декларацията се отбелязва необходимостта да се осигури прозрачност на кредитирането и контрол на дълговите задължения в рамките на инфраструктурните проекти в развиващите се страни.
БТА