съд
съд / iStock/Getty Images
Мадридски съд осъди на 18 месеца лишаване от свобода испанския банкер Хайме Ботин за опит да изнесе от страната картина на художника Пабло Пикасо, съобщи ТАСС.
Съдията също постанови банкерът да бъде глобен в размер на 52,4 милиона евро. Решението на мадридския съд може да бъде обжалвано.

Хайме Ботин се опита да изнесе от страната платното "Глава на млада жена", чиято стойност възлиза на 26 милиона евро. 83-годишният банкер беше заподозрян, че е възнамерявал да продаде творбата въпреки предварителната забрана на испанското Министерство на културата.

Служител на Лувъра се превръща в крадец и отмъква прочутата „Мона Лиза”

През 2015 година френски митничари осуетиха опит за незаконния износ на картината по време на проверка на катер в корсиканското пристанище за спортни и развлекателни морски съдове Калви. Според документите, открити при капитана на катера, работата на великия художник се считала за национално културно богатство на Испания и не подлежала на износ.

Френските митнически власти установиха, че картината е притежание на испанския банкер Хайме Ботин. Заявлението за разрешение за износ на творбата в Швейцария било оформено от негово име. По време на проверката на катера собственикът на картината не бил на борда. Катерът под британски флаг принадлежеше на компания, чийто акционер се явява Ботин.
БТА