Администрацията на президента Джо Байдън ще поиска от Конгреса на САЩ да отпусне 75 млн. долара икономическа и помощ за палестинците. Това обяви днес Антъни Блинкън след среща в Рамала на Западния бряг с палестинския президент Махмуд Абас, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Той добави, че Вашингтон полага усилия за отварянето наново на американското генерално консулство в Ерусалим. Това консулство дълго време отговаряше за дипломатическите връзки между Вашингтон и палестинската автономна власт. Но през мандата си бившият президент Доналд Тръмп снижи ранга на ведомството и го постави под шапката на посланика на САЩ, когато посолството бе преместено в Ерусалим.

По думите на държавния секретар САЩ ще отпуснат освен това 5,5 млн. долара спешна помощ за възстановяването на Газа и 32 млн. долара за Агенцията на ООН за помощ и възстановителни работи. Блинкън добави, че САЩ ще агитират пред международната общност да бъдат осигурени 1,5 милиона дози от ваксини срещу COVID-19 за палестинския народ.
БТА