/ iStock/Getty Images
Спирането на бойните действия между Израел и управляващото в ивицата Газа ислямистко движение Хамас влезе официално в сила в 2,00 ч. местно (и българско) време тази сутрин, съобщи Франс прес.

В ивицата Газа отекнаха изстрели, с които жителите дадоха израз на радостта си, а в Израел не се чуват сирените, предупреждаващи за ракетен обстрел, казаха журналисти на АФП.

Американският президент Джо Байдън приветства постигнатото примирие между Израел и бойците от палестинското движение Хамас и заяви, че САЩ ще окажат на Газа хуманитарна помощ, предаде Ройтерс.

В кратко изявление от Белия дом президентът каза също, че САЩ ще попълнят запасите на израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол", помогнала за неутрализиране на изстрелваните от Хамас ракети.

Байдън определи примирието в Газа като реална възможност за напредване към мира и изказа искрената си признателност към Египет за посредническата му роля в преговорите, посочва Франс прес. "Искам да изразя признателността си към президента Ас Сиси и египетските висши представители, които изиграха ключова роля", подчерта Байдън.

"Убеден съм, че палестинците и израелците заслужават еднакво да живеят в сигурност и да се радват на еднаква свобода, просперитет и демокрация. Моето правителство ще продължи да води дискретната си и неуморна дипломация за постигането на тази цел. Убеден съм, че имаме реална възможност за напредък и се ангажирам да работя в тази посока", каза президентът.

По-рано Израел и движението Хамас, което управлява в ивицата Газа, обявиха прекратяване на 11-дневните бойни действия, взели многобройни жертви, причинили значителни разрушения в Газа и парализирали живота в голяма част от Израел, посочва Асошиейтед прес.

Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху съобщи след съвещание на кабинета по сигурността късно снощи, че Израел е приел египетското предложение за примирие. Движението Хамас побърза също да обяви, че е приело споразумението и ще го спазва.

Хамас, както и друга въоръжена групировка в Газа - "Ислямски джихад", потвърдиха, че примирието влиза в сила в 2 ч. тази сутрин. "Бяхме информирани от египетските ни братя, че е договорено двустранно и едновременно спиране на огъня в ивицата Газа от 2 ч. сутринта", посочи в комюнике политическото бюро на Хамас, цитирано от Франс прес. "Палестинската съпротива ще спазва това споразумение, докато то се спазва от окупатора", допълни то.

Малко след съобщенията за примирието египетската държавна телевизия обяви, че египетските усилия за договаряне на примирие между израелци и палестинци са били успешни и че египетският президент Абдел Фатах ас Сиси е наредил изпращането в Тел Авив и в палестинските територии на две делегации, които ще следят за спазване на примирието.

Около час и половина преди влизането в сила на примирието жителите на ивицата Газа продължаваха да съобщават за бомбардировки, а сирените за тревога в Южен Израел - да предупреждават хората за ракетен обстрел.
БТА