Бърни Сандърс
Бърни Сандърс / Gulliver/Getty Images
Бърни Сандърс внесе в Сената на САЩ резолюция за блокиране на продажбата на оръжия на стойност 735 милиона долара за Израел, като реакция на конфликта между Еврейската държава и лидерите на палестинското движение Хамас в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

В момент, когато произведени в САЩ бомби разрушават Газа като убиват жени и деца, не можем просто да оставим да се осъществи още една огромна оръжейна продажба, без дори да има дебати в Конгреса, каза Сандърс - независим сенатор, който гласува с демократите.

Администрацията на президента демократ Джо Байдън одобри тази година потенциална продажба на оръжия на стойност 735 милиона долара и изпрати документите в Конгреса за окончателно разглеждане.

Сблъсъците между Израел и палестинците предизвикаха призиви от някои законодатели за по-съгласувани американски усилия за спиране на насилието, включително и на израелските въздушни удари, в които загинаха десетки цивилни, повечето от тях - палестинци, в обсадената ивица Газа.

Сандърс, който е бивш кандидат за номинацията на Демократическата партия за президентските избори, каза, че американците трябва внимателно да преценят дали оръжейните продажби не подхранват конфликта между Израел и палестинците.

Неговата резолюция беше предшествана от мярка, внесена в Камарата на представителите от Александра Окасио-Кортес, Марк Поукан и Рашида Тлаиб, подкрепена поне от още шестима демократи, включително някои от най-левите коннгресмени.

Мерките едва ли ще бъдат одобрени в долната камара или в Сената, където двупартийната подкрепа за оръжейните продажби за Израел традиционно е силна, отбелязва агенцията.
БТА