/ ThinkStock/Getty Images
Египет изпраща хуманитарна помощ в ивицата Газа, за да помогне на палестинския анклав, където над 200 души бяха убити при израелски удари от началото на новия цикъл на насилие на 9 май, предаде Франс прес, като цитира правителствени източници.

Министърът на здравеопазването Хала Зайед заяви, че помощта на стойност 14 млн. египетски лири (730 000 евро) включва 65 тона хирургически материали, включително "бутилки с кислород, спринцовки, антибиотици и крем против изгаряния".

Египет вече изпрати 26 камиона с хранителна помощ. Двумилионното население на Газа живее под израелска блокада от близо 15 години.

50 линейки са били изпратени от Египет в граничещия с него палестински анклав за превозване на ранени.

Бомбардировките в понеделник унищожиха единствената в Газа клиника, извършваща анализи за COVID-19, и повредиха офиса на Катарския Червен полумесец.

Единствената лаборатория за COVID-19 в Газа вече не работи след въздушен удар

Според властите в бедния и гъсто населен палестински анклав, намиращ се под контрола на ислямисткото движение Хамас, от 10 май са били убити 213 души, включително най-малко 61 деца. Ранените са 1440, а болниците в Газа са препълнени.

Конфликтът може да предизвика хуманитарна криза. Близо 40 000 палестинци са били принудени да напуснат дома си, а 2500 са останали без жилище, в ивицата Газа, по данни на ООН. Границата с Египет е единствената, която не е под контрола на Израел. В неделя египетският президент Абдел Фатах ас Сиси поиска отварянето на граничния пункт "Рафах" с Газа, за да може ранени да бъдат транспортирани към болници в страната му.

11 болници, включително 6 в Кайро, с повече от 900 легла и над 3600 лекари и медици, са мобилизирани за лечение на ранени палестинци, съобщи египетското министерство на здравеопазването.
БТА