/ iStock/Getty Images
Единствената лаборатория за COVID-19 в ивицата Газа вече не е в състояние да прави тестове за коронавирус след израелски въздушен удар по клиниката, в която е разположена, съобщи Франс прес, като се позовава на местните власти.

Клиниката "Ал Римал", в центъра на град Газа, беше частично разрушена при израелски обстрел вчера. Пострадали са също сградата на здравното министерство и офисите на катарския Червен кръст.

Нов ракетен обстрел срещу Израел


Израелските бомбардировки "заплашват да подкопаят усилията на здравното министерство срещу епидемията от COVID-19", защото единствената лаборатория за тестове за коронавирус не може да функционира след бомбардировката на клиниката "Ал Римал", заяви в комюнике говорител на местното здравно министерство. Според министерството продължаващите въздушни удари не позволяват на екипите му да лекуват заразените пациенти и да провеждат ваксинационната кампания.

Преди военната ескалация между Хамас и Израел властите в Газа правеха средно по 1600 теста на ден, отбелязва агенцията. Според Световната здравна организация в ивицата Газа са регистрирани 103 хиляди случая на коронавирус. По официални данни над 903 души са починали от COVID-19.
 
БТА