/ iStock/Getty Images
Примирието между Израел и Хамас се запазва, египетски посредници разговарят с двете страни за по-дългосрочни мерки, предаде Ройтерс.

Примирието, започнало вчера преди зазоряване, сложи край на 11 дни на размяна на удари през границата, които причиниха опустошения в Газа, разтърсиха Израел и предизвикаха опасения за възможна ескалация на конфликта.

Нетаняху: Операцията в Газа е изключителен успех

Египет, който договори спирането на боевете с подкрепата на САЩ, изпрати вчера делегация в Израел, за да обсъди начини за укрепване на примирието, включително помощи за палестинците в Газа, съобщават пред Ройтерс представителите на Хамас. Според тях оттогава делегатите водят преговори и с двете страни.

Въпреки вчерашните сблъсъци между израелската полиция и палестински протестиращи няма данни за изстреляни от Газа ракети или за израелски въздушни удари по палестинския анклав, отбелязва Ройтерс.

Израел сключи примирие с Хамас в Газа

Спасителните служби в Газа продължават да издирват оцелели сред отломките на сгради, след като вчера извадиха изпод развалините пет тела и десетина оцелели, отбелязва Франс прес. Общо при четвъртата война между Израел и Хамас от 2008 г. насам загинаха 248 палестинци, включително 66 деца. Израелските жертви са 12, включително дете, тийнейджърка и един войник.

След влизането на примирието в сила и двете страни побързаха да обявят победа, като увериха, че са постигнали целите си.
БТА