/ БГНЕС
Властите в Австралия наредиха на интернет доставчиците да блокират осем уебсайта, публикуващи съдържание, свързано с клането в джамии в Крайстчърч. Това се прави за първи път по силата на новите правила за цензура.

След като австралийски националист изби 51 богомолци в две джамии в Нова Зеландия през март, което беше излъчено на живо в интернет пространството, Канбера положи усилия да разшири правомощията на държавата за контрол на мрежата.

Десетки убити и ранени след стрелба в джамии в Нова Зеландия (ОБЗОР)

Крайстчърч
БГНЕС

Уебсайтове влязоха в черен списък, защото „продължават да предоставят достъп до видеоклипа на терористичните атаки в Крайстчърч или до манифеста на предполагаемия извършител“, заяви Джули Инман Грант, отговаряща за електронната сигурност в Австралия.

Властите отказаха да посочат уебсайтовете - които ще бъдат блокирани най-малко шест месеца - заявявайки, че това може да им донесе повече трафик.

Няколко други уебсайта бяха помолени да свалят съдържание и да спазват новите норми, добави Инман Грант.

"Останалите уебсайтове нарушители трябва само да премахнат незаконното съдържание, за да бъде вдигната блокадата срещу тях ", каза тя.

Атентаторът от Нова Зеландия бил у нас през 2018 г.

Крайстчърч
БГНЕС

Един от осемте уебсайта беше блог, фокусиран върху така наречената „Заплаха от исляма“.

Комуникационния съюз – лобистка група в сферата на телекомуникациите - заяви, че интернет доставчиците вече са блокирали всичките осем уебсайта доброволно преди заповедта, но приветства правната яснота, предоставена от правителственото решение.

В защита на новите цензурни правомощия, приложени от консервативното правителство на Австралия, премиерът Скот Морисън заяви миналия месец: "Този тип отвратителни материали нямат място в Австралия."

Заподозреният за нападението в Крайстчърч не се призна за виновен

Крайстчърч
БГНЕС

БГНЕС