/ iStock/Getty Images
Австралия обмисля да блокира интернет сайтове, които разпространяват пропито с насилие и тероризъм екстремистко съдържание. Това съобщи австралийският премиер Скот Морисън по време на срещата на върха на Г-7 в Биариц, предаде Франс прес.

Европол: Терористичната заплаха от джихадисти остава висока в ЕС

Морисън каза, че тези мерки са необходими, за да се избегне разпространението в мрежата на подобен род отвратителни материали.

Десетки убити и ранени след стрелба в джамии в Нова Зеландия (ОБЗОР)

На 15 март австралиец застреля 51 мюсюлмани в две джамии в новозеландския град Крайстчърч, като самите нападения бяха излъчени от него на живо в интернет.

Ислямска държава залага все повече на жени


Това показа, че интернет сайтовете и платформите биха могли да бъдат използвани за разпространение на пропито с насилие и тероризъм екстремистко съдържание, се казва в изявление на Морисън. В него се припомня, че подобно отвратително съдържание няма място в Австралия.

Момчето, вербувано от ИДИЛ, остава на свобода (ОБЗОР)

Сред мерките, които ще бъдат взети, ще има ограничаване на достъпа до домейни, разпространяващи терористични документи. Освен това координационен кризисен център ще следи постоянно за инциденти, свързани с тероризма и с прояви на крайно насилие с цел да ги блокира в мрежата.
БТА