/ Thinkstock/Getty Images
Ученикът, задържан за тероризъм, остава на свобода
101791
Ученикът, задържан за тероризъм, остава на свобода
  • Ученикът, задържан за тероризъм, остава на свобода
16-годишният ученик от Пловдив, който беше задържан в средата на миналата седмица по подозрение за подготвян терористичен акт, остава на свобода. Това реши Апелативният специализиран съд, който потвърди решението на предходната инстанция.

Апелативният спецсъд за детето, свързано с ИДИЛ: Той трябва да ходи на училище
 
Магистратите не се съобразиха с искането на прокуратурата момчето да бъде задържано в ареста и да бъде поставено в изолация. Напротив, според тях обществената опасност от поведението на ученика в последния месец дори е намаляла в резултат на подхода на семейството му и психолозите, които работят с него.

Прокуратурата: Задържаният за тероризъм ученик е подготвял атентат
 
Преди съдебното заседание днес от обвинението заявиха пред медиите, че отново ще настояват за "постоянен арест" за 16-годишното момче. Според говорителя на спецпрокуратурата Сийка Милева най-адекватната мярка за неотклонение на тийнейджърa в момента е "задържане под стража", тъй като продължавало да има сериозна опасност за голям брой български граждани:
 
„Непроменено е мнението на прокуратурата, че настоящият казус се касае за дете, жертва на радикализация и за една огромна човешка трагедия. От друга страна стои сигурността и интересите на българското общество. В тази връзка трябва да ви кажа, че са намерени взривни вещества и взривни устройства, по обем и брой, несъпоставими с нито един друг казус от новата история на българската държава. Това не е било известно на никого. Отделно от това, са намерени сериозни комуникации, съдържащи информация, че обвиняемото лице, непълнолетно, е подготвяло терористичен акт. В тази връзка, прокуратурата ще продължи да поддържа искането си за задържане под стража на непълнолетното лице, тъй като считаме, че към настоящия момент това е една от най-адекватните мярки. Той ще бъде изолиран по този начин в специална среда, в която ще работят с него психолози и психиатри.“

Премиерът: Бомбите, открити в Пловдив, са чудовищни
 
Говорителят на прокуратурата изтъкна съдействието, което са оказали родителите на момчето по случая, но подчерта, че сигналът за радикализация не е подаден от тях и те не са били наясно какъв е обемът и броят на взривните вещества и устройства, намерени при обиските.
 
Мярката на 16-годишния ученик се гледа при закрити врати, без какъвто и да е външен достъп до залата, магистратите и момчето. В крайна сметка апелативните съдии не са възприели доводите на прокуратурата за нуждата от изолация, а напротив, посочили са вредата, която би настъпила от нея.
 
В становището на съда, изпратено по-късно до медиите, се посочва, че решението е съобразено и с препоръките на съдебно-психиатричните експерти за "регулярни контакти на обвиняемия със специалист психолог, както и за започване на семейна терапия".

Предотвратиха терористичен акт в Пловдив
 
Според магистратите е на лице позитивна промяна у него и нужда да контактува с автентичната си среда, а не да бъде поставяно в изолация. Докато текат следствените действия момчето ще продължи да бъде наблюдавано от инспектор на ДПС.
 
Срещу него беше повдигнато обвинение за подготвян терористичен акт. Преди случаят да бъде официалното оповестен от прокуратурата обаче в някои медии изтече информация за самоличността и семейството му.

Държавата ще разследва теч на лични данни за детето, свързало се с ИДИЛ
 
В началото на седмицата вътрешният министър призова за внимателно отразяване на казуса, тъй като според него "влизайки в обществения фoкус, занапред детето трудно ще се адаптира, в която и да е среда".
 
Премиерът пък отрече службите да са допуснали от своя страна грешка в оповестяването на разследването и насочи вниманието към опасността на готвения от ученика терористичен акт.
 
По случая се самосезира и Агенцията за закрила на детето.
 
Решението на съда е окончателно.