/ iStock/Getty Images
Терористичен акт е осуетен в Пловдив. Спецслужбите са задържали преди два дни непълнолетен младеж от града на тепетата.

За предотвратения инцидент потвърдиха пред Дарик от държавното обвинение. Оттам обаче отказват повече подробности. Такива ще бъдат съобщени в 13 часа на брифинг по случая. 

До момента е ясно, че има установен предполагаем извършител, който е на 16 години и е ученик в една от елитните пловдивски гимназии.

Снощи съдът в Пловдив е разгледал искане за вземане на мярка за неотклонение на момчето. По информация на Дарик той не е оставен в ареста. Мярката, определена от специализирания съд е надзор на член на комисията за борба с противообщественаите прояви.

По случая се води досъдебно производство за тероризъм.

Задържаният пловдивски младеж смятал да осъществи самоубийствен атентат като взриви самоделна бомба.  Момчето направило саморъчно взривно устройство, което да нанесе поражения във възможно най-голям периметър. 

Терористичният акт, който радикализираният младеж подготвял, е трябвало да бъде извършен преди дни. Близки на ученика обаче, които забелязали странното му държание в последно време, уведомили органите на реда и така се стигнало до задържането на младежа.

Спецслужбите на България работят по установяването и достигането до ислямистката групировка, под чието влияние е попаднал младежът.