Държавата ще разследва как лични данни на 16-годишния ученик, задържан за подготовка на терористичен акт, са стигнали до медиите, посочва NOVA.
 
В понеделник сайт разкри имената на детето и родителите му и публикува техни снимки. По случая се самосезира Агенцията за закрила на детето. Реакция имаше и от Асоциацията на европейските журналисти.
 
Часове, след като вътрешният министър заяви, че самоличността на тийнейджъра не трябва да е на фокус по време на разследването, онлайн агенция разкри трите имена на детето, училището му, както и местоработата на баща му. Това е грубо нарушение на Закона за закрила на детето, категорични са експертите.
 
"Оттук насетне по-трудно ще се работи с детето, то ще бъде ясно разпознаваемо. По този начин самото дете може да бъде подложено на негативно отношение, дори не може да се предвиди какви биха могли да бъдат последиците за неговото развитие", каза Камелия Николова от Държавната агенция за закрила на детето.
 
Сблъсъкът с правосъдната система е достатъчно травматичен за крехката психика на всяко дете, категорични са психолозите, а сега е възможно да последва и социална изолация.
 
"Вече детето има етикет на "терорист". Започва едно притеснение, едно тревожно, дори параноидно усещане, че съседите те корят и те гледат лошо, че учителите вече не те разбират и те приемат за завършен престъпник", коментира още психологът Младен Владимиров.
 
От Асоциацията на европейските журналисти у нас внасят сигнал до ДАНС с настояване да се разследва имало ли е теч на информация от служите, работещи по случая. В своята позиция журналистите пишат, че "Незаконното разкриване на самоличността на детето категорично не е от обществен интерес и в този смисъл не бива да се третира като журналистическа дейност". През последната година асоциацията и УНИЦЕФ провеждат обучения за етично отразяване на деца в медиите.
 
"Да правим разлика между този деликатен баланс между това кое е интересно за обществото и кое е в интерес на обществото. Когато отразяваме дете в конфликт със закона, да си даваме сметка дали чрез отразяването и разкриването на детайли ние можем да подстрекаем негови връстници да последват този пример", заяви Ивайло Спасов от УНИФЕЦ.
 
Експерти се опасяват, че след големия обществен интерес по темата, в бъдеще много семейства могат да скрият от полицията подобна информация за децата си.
 
"Родителите му са изключително силни хора и реакцията им е била наистина адекватна и много отговорна. Трябва да имаме някакво съзнание, не бива да унищожаваме бъдещето на едно 16-годишно дете", добави бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев.
 
От Агенцията за закрила на детето твърдят, че прокуратурата не е направила грешка, оповестявайки случая на брифинг пред медиите, защото органите на реда не са разкрили никакви лични подробности за ученика.
nova.bg