/ Снимка: Дарик, архив
Прокуратурата настоява 16-годишното момче от Пловдив, което беше задържано в средата на миналата седмица по подозрение за подготвян терористичен акт, да бъде върнато в ареста.

В петък съдът освободи ученика и го постави под наблюдение на инспектор от детска педагогическа стая. Според говорителя на спецпрокуратурата Сийка Милева обаче най-адекватната мярка за неотклонение за тийнейджърът в момента е "задържане под стража" и днес от обвинението ще настоява пред апелативния съд да задържи детето.

Държавата ще разследва теч на лични данни за детето, свързало се с ИДИЛ

"Намерени са взривни вещества и устройства по обем и брой, несъпоставими с нито един друг казус в българската история" каза Милева и допълни, че разследващите са намерили "сериозни комуникации, съдържащи информация, че момчето е подготвял терористичен акт, включително видеоклипове, изпращани от него към вербовчика в тази насока".

Говорителят на прокуратурата изтъкна съдействието, което са оказали родителите на момчето по случая, но подчерта, че сигналът за радикализация не е подаден от тях.

Премиерът: Бомбите, открити в Пловдив, са чудовищни

"Тези взривни вещества, с изключително голям обем дори за Европа, са изненада и за самите тях", каза Милева. Ето защо от обвинението са на мнение, че ученикът трябва да бъде изолиран в специализирана среда, в която с него да работят психолози и психиатри.