/ БГНЕС
Апелативният специализиран съд отказа да задържи 16-годишния ученик от Пловдив, който беше задържан в средата на миналата седмица по подозрение за подготвян терористичен акт.

Магистратите потвърдиха решението на предходната съдебна инстанция момчето да остане под надзора на инспектор от детска педагогическа стая.

Прокуратурата: Задържаният за тероризъм ученик е подготвял атентат

Основният мотив е, че детето трябва да продължи да ходи на училище и да остане в естествената си среда. По-рано днес от прокуратурата заявиха пред медиите, че настояват детето да бъде оставено за постоянно в ареста.

БГНЕС

Според говорителя на спецпрокуратурата Сийка Милева най-адекватната мярка за неотклонение за тийнейджърът в момента е "задържане под стража", тъй като продължавало да има сериозна опасност за голям брой български граждани.

Премиерът: Бомбите, открити в Пловдив, са чудовищни

"Намерени са взривни вещества и устройства по обем и брой, несъпоставими с нито един друг казус в българската история" каза Милева и допълни, че разследващите са намерили "сериозни комуникации, съдържащи информация, че момчето е подготвял терористичен акт, включително видеоклипове, изпращани от него към вербовчика в тази насока".

Държавата ще разследва теч на лични данни за детето, свързало се с ИДИЛ

БГНЕС

Говорителят на прокуратурата изтъкна съдействието, което са оказали родителите на момчето по случая, но подчерта, че сигналът за радикализация не е подаден от тях. "Тези взривни вещества, с изключително голям обем дори за Европа, са изненада и за самите тях", каза Милева. Ето защо от обвинението са на мнение, че ученикът трябва да бъде изолиран в специализирана среда, в която с него да работят психолози и психиатри. 

Решението на съда е окончателно.